Slabe novice ob začetku zasedanja partije, kitajska rast pod pričakovanji

Novice Andreja Lončar 15. julija, 2024 10.44
featured image

Podatek o 4,7-odstotni rasti kitajskega gospodarstva v drugem četrtletju je pod pričakovanji analitikov in krepi skrbi ob začetku strateškega srečanja partije, ki se začne v tem tednu.

15. julija, 2024 10.44

Kitajsko gospodarstvo je v drugem četrtletju zabeležilo 4,7-odstotno rast, kar je najmanj po prvem četrtletju leta 2023 in pod pričakovanji analitikov, ki so v anketi Reutersa napovedovali 5,1-odstotno rast.

Rast je tudi počasnejša od 5,3-odstotne v prvem letošnjem četrtletju. Kitajske oblasti pod vodstvom predsednika Ši Džinpinga za letos sicer načrtujejo petodstotno rast, kar je po ocenah poznavalcev ambiciozen cilj.

Dolgotrajna nepremičninska kriza in negotovost pri zaposlovanju sta izničili učinke krhkega okrevanja, poroča Reuters. Cene novih stanovanj so junija padle najbolj v zadnjih devetih letih.

Ohlajanje potrošnje

Posebno skrb vzbuja potrošniški sektor, saj je rast prodaje na drobno upadla najnižje v letu in pol. Kot piše Reuters, so podjetja zaradi deflacijskih pritiskov znižala cene za vse, od avtomobilov do hrane in oblačil.

“Na splošno razočaranje nad podatki o BDP kaže, da je pot do cilja petodstotne rasti še vedno zahtevna,” je za Reuters dejal Lynn Song, glavni ekonomist za Kitajsko pri nizozemski banki ING.

“Padec cen nepremičnin in delnic ter nizka rast plač zaradi zniževanja stroškov v različnih panogah zavirata porabo. Ta se preusmerja od velikih k osnovnim nakupom,” je dodal.

Ob kongresu partije

Skrb vzbujajoči podatki prihajajo v začetku plenarnega zasedanja centralnega komiteja Komunistične partije Kitajske (KPK) v Pekingu. Gre za srečanje, ki se zgodi na vsakih pet let, njegov cilj pa je določiti smer razvoja kitajskega gospodarstva in gospodarske reforme.

Analitiki Reutersa pričakujejo, da bosta zmanjševanje dolga in krepitev zaupanja glavna poudarka srečanja gospodarskega vodstva. Za ponovno krepitev gospodarstva bosta ključna zaustavitev padca na nepremičninskem trgu ter krepitev zaupanja potrošnikov.