Septembrska letna inflacija padla še nekoliko bolj od prvih ocen

Novice Forbes Slovenija 17. oktobra, 2024 11.56
featured image

Letna inflacija, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjave med državami članicami EU, je septembra v območju evra znašala 1,7, in ne prvotno ocenjenih 1,8 odstotka.

17. oktobra, 2024 11.56

Letna septembrska inflacija, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila 0,5 odstotne točke nižja kot avgusta in 2,6 odstotne točke nižja kot septembra lani, je v drugi oceni navedel evropski statistični urad Eurostat.

Evropski statistiki so objavili tudi podatke za celotno EU. Septembra je imela povezava 2,1-odstotno letno inflacijo, kar je 0,3 odstotne točke manj kot avgusta in 2,8 odstotne točke manj kot septembra lani.

Letna inflacija je avgusta nazadovala v 20 državah članicah EU, v dveh je ostala stabilna, pospešila pa je v petih državah, poroča STA.

Slovenija s tretjo najnižjo v celotni EU

Najnižje ravni letne inflacije so imele septembra Irska, ki je beležila ničelno inflacijo, Litva (0,4 odstotka) ter Slovenija in Italija (obe po 0,7 odstotka).

Najvišjo rast cen življenjskih potrebščin so medtem zabeležili v Romuniji (4,8 odstotka), Belgiji (4,3 odstotka) in na Poljskem (4,2 odstotka).

K letni inflaciji so največ prispevale dražje storitve, in sicer za 1,76 odstotne točke, sledili so hrana, alkohol in tobak za 0,47 odstotka ter industrijski proizvodi brez energentov za 0,12 odstotne točke. Energenti so inflacijo znižali, in sicer za 0,60 odstotne točke.

Na mesečni ravni deflacija

Na mesečni ravni sta tako območje evra kot celotna EU septembra beležila deflacijo v višini 0,1 odstotka.

Cene življenjskih potrebščin so se najbolj znižale v Franciji, in sicer za 1,3 odstotka, v Bolgariji za 1,1 odstotka ter na Irskem in Malti (v obeh za 1,0 odstotka).

Na drugi strani so najbolj porasle v Grčiji za 1,8 odstotka, na Portugalskem za 1,6 odstotka in v Italiji za 1,2 odstotka. V Sloveniji so se cene na mesečni ravni zvišale za 0,2 odstotka.

V zadnjih mesecih blizu ciljne vrednosti

Inflacija v evrskem območju je avgusta 2021 občutneje odskočila od dvoodstotnega cilja Evropske centralne banke (ECB) in se nato ob ruskem napadu na Ukrajino in posledičnem skoku cen energije dodatno okrepila ter vrhunec dosegla oktobra 2022 z 10,6 odstotka. V nadaljevanju se je postopno umirjala, k čemur je pripomoglo tudi zaostrovanje denarne politike ECB, še piše STA.

V zadnjih mesecih se je inflacija gibala okoli 2,5 odstotka, avgusta pa se je odločneje približala dvoodstotni ravni. Septembra je tako padla pod to raven, naj bi se pa po napovedih ECB v naslednjih mesecih spet nekoliko zvišala in se nato bolj vzdržno proti srednjeročnemu cilju centralne banke znižala v 2026.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali? 

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti