Šef ameriške centralne banke namignil na znižanje obrestnih mer

Novice Forbes Slovenija 23. avgusta, 2024 17.14
featured image

Predsednik Ameriške centralne banke je po umirjanju inflacije v ZDA nakazal znižanje obrestne mere septembra. Vlagatelji pričakujejo znižanje za četrt odstotne točke.

23. avgusta, 2024 17.14

V svojem govoru na konferenci ameriške centralne banke (Federal Reserve – Fed) je njen predsednik Jerome Powell nakazal, da se bo obrestna mera banke septembra znižala. “Prišel je čas, da se politika prilagodi,” je dejal in potrdil pričakovanja, da bodo prihodnji mesec začeli zniževati stroške zadolževanja, in jasno izrazil namero, da prepreči nadaljnje ohlajanje trga dela, poroča Bloomberg.

Powell je ob tem poudaril napredek pri inflaciji, ki se je v zadnjih mesecih spet začela umirjati, potem ko se je ustavila v začetku leta: “Moje zaupanje, da je inflacija na vzdržni poti nazaj na dva odstotka, je večje,” je dejal. “Smer potovanja je jasna, čas in hitrost znižanja obrestnih mer pa bosta odvisna od prejetih podatkov, razvijajočih se obetov in razmerja med tveganji,” je še dodal.

Vlagatelji na splošno pričakujejo znižanje za četrt odstotne točke, ko se bo zvezni odbor za odprti trg sestal 17. in 18. septembra.

Znižanje spodbudilo slabo zaposlovanje julija

Inflacija se približuje svojemu cilju, vendar se po poročanju Bloomberga pojavljajo razpoke na področju zaposlovanja. Julijsko poročilo o zaposlovanju, ki je razkrilo, da se je raven brezposelnosti dvignila na najvišjo raven od oktobra 2021, je razburkalo finančne trge. Fed je zaskrbelo, da zdajšnje visoke obrestne mere pomenijo grožnjo za nadaljnjo moč gospodarstva.

Forbes Power Women's Summit, vstopnice

Kot smo poročali, je Fed junija obrestno mero pustil nespremenjeno, med 5,25 in 5,5 odstotka, kar je najvišja raven v več kot dveh desetletjih. Inflacija v ZDA je v prvih mesecih leta ostajala nad ciljno ravnijo dveh odstotkov, zato se je možnost prvega nižanja obrestnih mer odmikala dlje v drugo polovico leta.