S Putinom so se dogovorili, nato pa udarec: izgublja Rusija ključnega zaveznika?

Posel Forbes Slovenija 3. oktobra, 2024 12.48
featured image

Indija je sporočila, da ne bo kupovala utekočinjenega zemeljskega plina (LNG) iz ruskega projekta Arctic LNG 2. Indija pa bo še naprej kupovala surovo nafto iz Rusije.

3. oktobra, 2024 12.48

Indija ne bo kupovala utekočinjenega zemeljskega plina (LNG) iz ruskega projekta Arctic LNG 2, saj so države Zahoda zoper ta projekt uvedle sankcije, je v petek povedal indijski minister za nafto Pankaj Jain.

“Utekočinjenega zemeljskega plina iz projekta Arctic LNG 2 ne bomo kupovali. Ne kupujemo nobenega blaga, proti kateremu so uvedene sankcije. Nečesa, za kar so države sprejele tako obsežne sankcije, se ne bomo dotaknili,” je po poročanju Reutersa povedal Jain.

Države Zahoda so proti projektu Arctic LNG 2 uvedle sankcije zaradi ruskega napada na Ukrajino. Združene države Amerike so sankcionirale več sto posameznikov in subjektov, ki podpirajo ruska vojaška prizadevanja. Med njimi so tudi podjetja, ki podpirajo razvoj Arctic LNG 2.

Pankaj Jain
“Ne kupujemo nobenega blaga, proti kateremu so uvedene sankcije,” je bil jasen indijski minister Pankaj Jain. (Foto: PROFIMEDIA)

Putinov arktični projekt ima težave z iskanjem kupcev

Obrat Arctic LNG 2 ima težave z iskanjem kupcev, zaradi česar so načrti Moskve za povečanje izvoza LNG zamrli, poroča Bloomberg. Obrat je od avgusta s floto v senci odposlal pet pošiljk, vendar gorivo še ni bilo dobavljeno nobeni državi.

Čeprav New Delhi ne bo kupil LNG, imajo v Indiji sedež nekatera podjetja, ki pomagajo floti v senci, ki izvaža gorivo. Minister Jain je rekel, da ni seznanjen z vpletenostjo indijskih podjetij v prevoz sankcioniranega ruskega tovora. “Z ZDA imamo odprt dialog,” je rekel.

Indijski minister je povedal še, da njegova država ne potrebuje ruskega utekočinjenega zemeljskega plina, ker ima sklenjene dolgoročne pogodbe s Katarjem in ZDA, povečujejo pa tudi lastno proizvodnjo. Indija pa bo še naprej dobavljala surovo nafto iz Rusije, proti kateri niso bile uvedene nobene sankcije, je po poročanju Boomberga povedal Puri. “Mislim, da je v svetovni skupnosti, zlasti ZDA, v interesu, da ruska nafta še naprej priteka, vendar bi morala biti cena omejena.”

Arctic LNG 2, Vladimir Putin
Ruski predsednik Vladimir Putin ob zagonu projekta Arctic LNG 2. Obrat je od avgusta s floto v senci odposlal pet pošiljk, vendar gorivo še ni bilo dobavljeno nobeni državi (Foto: PROFIMEDIA)

Velik udarec za Rusijo

Berlinski analitik Tom O’Donnell je za Newsweek povedal, da bo Moskva težko povečala izvoz LNG. “Izvoz so morali znatno zmanjšati, saj ne morejo dobiti gradbene opreme in transportnih ladij,” je rekel. “Utekočinjen zemeljski plin iz projekta Arctic LNG 2 je bil za ruskega predsednika Vladimirja Putina zelo pomemben, da bi lahko dobavljal Indiji in Kitajski,” je izjavo analitika povzel portal Danas. “Indijska odločitev predstavlja velik udarec.”

Od začetka vojne v Ukrajini je Indija postala ključna trgovinska zaveznica Rusije, še poroča Danas. Indija kupuje največ ruske surove nafte in jo plačuje po znižanih cenah. Vendar pa se to trgovinsko razmerje zapleta.

“Izvoz ruske nafte se sooča z dolgoročnimi izzivi. Ruske rafinerije so namreč še naprej tarča ukrajinske vojske, izvoz nafte pa je podvržen sankcijam Zahoda,” je po poročanju Danas pojasnil Markus Fishburne iz varnostnega podjetja S-RM. “To se dogaja v kontekstu oslabljenega svetovnega trga in predvsem upočasnjenega kitajskega gospodarstva, ki je ključno za Rusijo,” je še povedal Fishburne.