Razpoloženje v slovenskem gospodarstvu boljše. Nemčija tone še naprej

Novice Forbes Slovenija 26. avgusta, 2024 12.11 > 26. avgusta, 2024 12.14
featured image

Vrednost kazalnika gospodarske klime je bila avgusta za 4,6 odstotne točke višja kot istega meseca lani. Medtem nemško gospodarstvo vse bolj pada v krizo.

26. avgusta, 2024 12.11 > 26. avgusta, 2024 12.14

Vrednost kazalnika gospodarske klime v avgustu je znašala minus 1,7 odstotne točke. To je za 1,2 odstotne točke višje kot julija, ko je znašala minus 2,9 odstotne točke, je v poročilu zapisal državni statistični urad (Surs). V primerjavi z lanskim avgustom je bila vrednost višja za 4,6 odstotne točke.

Na izboljšanje so vplivale višje vrednosti vseh petih kazalnikov zaupanja: v trgovini na drobno se je vrednost izboljšala za 0,6 odstotne točke, tako v predelovalnih dejavnostih kot v gradbeništvu se je zvišala za 0,2 odstotne točke, v storitvenih dejavnostih in med potrošniki pa pri vsakem za 0,1 odstotne točke.

K rasti na letni ravni so prispevale višje vrednosti kazalnikov zaupanja med potrošniki (za dve odstotni točki), v predelovalnih dejavnostih (za 1,7 odstotne točke) in storitvenih dejavnostih (za 1,2 odstotne točke). Negativno pa sta vplivala upada vrednosti kazalnikov zaupanja v trgovini na drobno (za 0,2 odstotne točke) in gradbeništvu (za 0,1 odstotne točke).

Forbes Power Women's Summit, vstopnice

Razpoloženje v nemškem gospodarstvu že tretjič upadlo

Medtem se je razpoloženje v gospodarstvu naše največje trgovinske partnerice avgusta še malenkost poslabšalo, poroča STA. Vrednost kazalnika je v primerjavi z julijem s 87 točk padla na 86,6 točke, kar je tretje zaporedno znižanje, potem ko je bila maja pri 89,3 točke. Nemško gospodarstvo vse bolj pada v krizo.

V predelovalnih dejavnostih se je indeks močno zmanjšal, in sicer za 3,6 točke na -17,8 točke. Podjetja so občutno manj zadovoljna s trenutnim stanjem, pričakovanja pa so padla na najnižjo raven po februarju. Obenem so podjetja znova poročala o zmanjšanju naročil. Stanje je zlasti nezavidljivo za proizvodnjo investicijskega blaga, kažejo podatki münchenskega inštituta za gospodarske raziskave Ifo.

V storitvenem sektorju se je kazalnik z 0,8 točke znižal na -1,3 točke, zlasti na račun zadržanih pričakovanj. Poleg tega so ponudniki storitev slabše ocenili tudi trenutne razmere. Kazalnik ima negativen predznak prvič po februarju.

Nekoliko boljši le kazalnik nemške trgovine

Se je pa razpoloženje nekoliko izboljšalo v trgovini, potem ko se je pred tem dvakrat poslabšalo. Avgusta je bil kazalnik pri -27,4 točke, kar je 0,5 točke več kot mesec pred tem. Do izboljšanja je prišlo zaradi manj pesimističnih obetov, medtem ko so trgovci tudi s trenutnim poslovanjem manj zadovoljni.

V gradbeništvu se indeks ni spremenil in je ostal pri -26,4 točke. Na eni strani so podjetja nekoliko bolj zadovoljna s trenutnimi poslovnimi razmerami, na drugi strani pa so se pričakovanja nekoliko poslabšala.