Razpoloženje v gospodarstvu se kisa

Novice Bojana Humar 25. oktobra, 2024 15.53
featured image

Na mesečni ravni se je gospodarska klima znižala za 1,7 odstotne točke, na letni pa zvišala za 1,2 odstotne točke.

25. oktobra, 2024 15.53

Vrednost kazalnika gospodarske klime je v Sloveniji oktobra znašala –4,1 odstotne točke in je bila za 1,7 odstotne točke nižja kot septembra (−2,4 odstotne točke), je sporočil državni statistični urad (Surs).

Negativno so na spremembo vplivali štirje od petih kazalnikov zaupanja, in sicer v storitvenih dejavnostih (za 0,8 odstotne točke), predelovalnih dejavnostih (za 0,5 odstotne točke), v trgovini na drobno (za 0,4 odstotne točke) in med potrošniki (za 0,1 odstotne točke). Kazalnik zaupanja v gradbeništvu ni imel vpliva.

Izboljšanje na letni ravni

V primerjavi s prejšnjim oktobrom pa je bila vrednost kazalnika gospodarske klime višja za 1,2 odstotne točke. K rasti so prispevali trije od petih kazalnikov: med potrošniki (za 0,9 odstotne točke), v predelovalnih dejavnostih (za 0,7 odstotne točke) in storitvenih dejavnostih (za 0,3 odstotne točke). Negativno pa sta vplivala upada vrednosti kazalnikov zaupanja v trgovini na drobno (za 0,6 odstotne točke) in gradbeništvu (za 0,1 odstotne točke), še sporoča Surs.

V Nemčiji po štirih mesecih upada višje

Medtem se je gospodarska klima v Nemčiji, najpomembnejši slovenski trgovinski partnerici, oktobra nekoliko popravila, je objavil nemški inštitut Ifo. Njihov kazalnik gospodarske klime je ta mesec zrasel za 86,5 točke, medtem ko je septembra znašal 85,4 točke. Gre za prvo zvišanje po štirih zaporednih znižanjih. Anketna raziskava je pokazala, da so podjetja bolj zadovoljna z njihovim trenutnim stanjem. Pričakovanja so boljša, vendar zaznamovana s skepticizmom.

V predelovalnih dejavnostih se oktobra ni nadaljeval negativni trend, zaradi manj pesimističnih pričakovanj v podjetjih. Največja težava ostaja pomanjkanje naročil. Izkoriščenost proizvodnih zmogljivosti je upadla za 1,2 odstotne točke in je pri 76,5 odstotka krepko pod dolgoletnim povprečjem 83,4 odstotka.

V storitvah se je kazalnik vrnil v pozitivno območje, in sicer je z –3,5 točke je zrasel na 0,1 točke. Podjetja so bila v tem sektorju bistveno bolj zadovoljna s trenutnimi razmerami. Tudi pričakovanja so se nekoliko popravila, najbolj v logistiki, turizmu in IT.