Prodali ljubljansko pisarno, kjer sta delovala ruska vohuna

Novice Forbes Slovenija 24. oktobra, 2024 12.08
featured image

Stečajni upravitelj je iztržil nekaj več kot 58.000 evrov.

24. oktobra, 2024 12.08

V začetku avgusta sta v največji menjavi zapornikov med Rusijo in Zahodom po hladni vojni Slovenijo zapustila tudi ruska vohuna, obsojena v Sloveniji.

Dva meseca pozneje je stečajni upravitelj prodal pisarno in opremo, ki jo je uporabljalo računalniško podjetje DSM&IT. Podjetje je služilo kot krinka za ruska vohuna Artema Viktoroviča Dulceva in Ano Valerevno Dulcevo, ki sta od leta 2017 pod krinko delala v Sloveniji in sta uporabljala lažno argentinsko identiteto. Slovenski organi so ju ob prisotnosti Sove aretirali 5. decembra 2022 v ljubljanskih Črnučah, je poročal N1.

Najvišja ponudba 58.500 evrov

Pisarniški prostori podjetja DSM&IT so bili veliki 31,4 kvadratnega metra v petem nadstropju poslovne stavbe na Parmovi ulici. Skupaj s pisarno so bile na prodaj še tri pisalne mize, predalnik, dva pisarniška stola, omara za server, plastični koš za smeti in otroška preproga. Za vse skupaj je stečajni upravitelj pričakoval 52.342 evrov.

Na naslov stečajnega upravitelja Zorana Mastena so prispele tri ponudbe, najvišja je bila 58.500 evrov. Kdo je kupec, ni znano, Finance pa so poročale, da gre za pravno osebo iz Slovenije.

Stečaj predlagal ruski vohun

Stečaj podjetja DSM&IT se je na predlog direktorja Ludwiga Gischa (lažna identiteta, za katero se je skrival Artem Viktorovič Dulcev) začel januarja letos, osem upnikov pa je prijavilo za nekaj manj kot pet tisoč evrov terjatev. Povezane so bile z upravljanjem nepremičnine.

Kot je avgusta za Necenzurirano dejal Masten, se je Gisch za stečaj odločil verjetno zato, “ker ni imel več dostopa do podjetja”. Predlog za stečaj je v njegovem imenu sicer storil pooblaščenec, Masten pa je še dodal, da podjetje ni bilo insolventno in da bodo vsi upniki poplačani.

Ruska vohuna sta pisarniške prostore na Parmovi kupila leta 2017 in zanje takrat plačala 51.000 evrov, je še pisal Necenzurirano. V istih prostorih je delovala tudi spletna umetniška galerija Art Gallery 5’14, ki jo je vodila soproga Maria Rosa Mayer Munos (Ana Valerevna Dulceva), predlog za izbris podjetja pa je vložil Ajpes, saj podjetje dve leti zapored ni oddalo letnega poročila.

Pisarna, vohuna
Skupaj s pisarno je novi lastnik dobil tudi nekaj opreme (Foto: Ajpes)