Prodaja v trgovini in storitvah v prvem polletju večja

Novice Forbes Slovenija 29. avgusta, 2024 13.06
featured image

V prvem polletju se je skupni obseg prodaje storitvenih dejavnosti in v trgovini v primerjavi z enakim obdobjem lani povečal za 1,9 odstotka. Medtem je bil junija na mesečni ravni manjši za 1,6 odstotka.

29. avgusta, 2024 13.06

V prvem polletju je bil skupni obseg prodaje storitvenih dejavnosti in v trgovini v primerjavi z enakim obdobjem lani večji za 1,9 odstotka. V storitvenih dejavnostih se je povečal za 1,9 odstotka, v trgovini pa za 1,7 odstotka, je razvidno iz poročila državnega statističnega urada.

Kot je poročala STA, je obseg prodaje na področju trgovine najbolj porasel v trgovini z motornimi vozili, za 9,3 odstotka, med storitvenimi dejavnostmi je bila rast največja v informacijskih in komunikacijskih dejavnostih, 8,6-odstotna. V gostinstvu je bila v prvem polletju rast v primerjavi z enakim obdobjem lani 2,2-odstotna, in sicer po zaslugi strežbe jedi in pijač, medtem ko so nastanitvene dejavnosti zabeležile 0,6-odstotni padec.

Junija na mesečni ravni prodaja manjša, na letni večja

Junija je bil na mesečni ravni skupni obseg prodaje manjši za 1,6 odstotka. V trgovini se je povečal za 1,1 odstotka, v storitvenih dejavnostih pa zmanjšal za 3,6 odstotka.

Obseg prodaje se je zmanjšal v vseh skupinah storitvenih dejavnosti. Največji upad so zaznali v prometu in skladiščenju (za 3,5 odstotka), sledile so druge raznovrstne poslovne dejavnosti (za 3,0 odstotka), strokovne, znanstvene in tehnične dejavnosti (za 2,7 odstotka), gostinstvo (za 1,8 odstotka), informacijske in komunikacijske dejavnosti (za 1,4 odstotka) ter poslovanje z nepremičninami (za 0,2 odstotka).

Forbes Power Women's Summit, vstopnice

V primerjavi z junijem lani pa se je skupni obseg prodaje povečal za 0,9 odstotka. V trgovini je zrasel za 3,1 odstotka, v storitvenih dejavnostih pa je upadel za 0,1 odstotka.

Pri storitvenih dejavnostih se je najbolj povečal v poslovanju z nepremičninami (za 12,3 odstotka), sledile so informacijske in komunikacijske dejavnosti (za 4,5 odstotka) ter druge raznovrstne poslovne dejavnosti (za 2,3 odstotka). Zmanjšal se je v strokovnih, znanstvenih in tehničnih dejavnostih (za 3,7 odstotka), prometu in skladiščenju (za 1,8 odstotka) ter gostinstvu (za 0,1 odstotka), še piše STA.