Priljubljena igra Fortnite se v Evropi vrača na Applove naprave

Novice Forbes Slovenija 26. julija, 2024 19.00
featured image

Razvijalec iger Epic Games je sporočil, da se bo njihova priljubljena igra Fortnite kmalu vrnila na Applove sisteme iOS v Evropski uniji.

26. julija, 2024 19.00

Po dolgi pravni bitki ameriškega razvijalca videoiger s proizvajalcem iPhonov se videoigra Fortnite vrača na Applove sisteme iOS v Evropski uniji, poroča Reuters. Po tem, ko je Apple ameriškemu razvijalcu in založniku videoiger marca prepovedal tudi zagon lastne trgovine Epic Games Store v iOS sistemu, bo moral zdaj na podlagi evropskega Zakona o digitalnih trgih to omogočiti.

Zakon o digitalnih trgih od družbe Apple namreč zahteva, da v svojem sistemu v Evropi omogoči trgovine z aplikacijami tretjih oseb. Apple je trgovino Epic Games Store na telefonih iPhone in iPadih v Evropi odobril v začetku julija, potem ko je podjetje Epic Games zaostrilo spor s tehnološkim velikanom. Njihova trgovina bo dostopna tudi za sistem Android po vsem svetu. Časovnega okvirja za to niso navedli.

Nov spor s Samsungom?

Ob tem je podjetje še sporočilo, da bodo njihove videoigre zapustile trgovino Samsung Galaxy Store. Gre za znak protesta proti Samsungovi odločitvi, da na napravah z operacijskim sistemom Android onemogoči namestitev aplikacij na mobilno napravo brez uporabe namenske trgovine z aplikacijami. Korejskega proizvajalca so ob tem označili za “protikonkurenčnega”.

Samsung, telefoni
Epic Games svojih naslovov ne bo več ponujal v Samsungovi trgovini Galaxy Store (Foto: PROFIMEDIA)

Iz Epic Games so sporočili še, da bodo njihove mobilne igre na operacijskem sistemu iOS kmalu na voljo v trgovini AltStore. AltStore je trgovina drugega ponudnika (ang. third party store), ki omogoča namestitev aplikacij izven uradne trgovine z aplikacijami (tako imenovani side loading). Napovedali so še prisotnost v vsaj dveh drugih takšnih trgovinah.

Apple zaradi monopolnih praks pod nadzorom EU

Podjetje Epic Games je leta 2020 zaradi nestrinjanja z Applovimi pravili iz trgovine App Store po celem svetu umaknilo uspešnico Fortnite. Proizvajalca iPhonov so obtožili monopolizma, saj so bili razvijalci prisiljeni, da naslove ponujajo v njegovi trgovini. Razvijalcem je ob tem zaračunaval do 30-odstotno provizijo, je poročal BBC.

Proizvajalec iPhonov se sooča tudi z intenzivnim protimonopolnim nadzorom svojih praks v trgovini App Store, saj so evropski protikonkurenčni regulatorji junija dejali, da krši pravila Zakona o digitalnih trgih, še piše Reuters.