Izgube Teša bodo krpali z dobički energetike. A kaj, če teh ne bo?

Novice Andreja Lončar 18. oktobra, 2024 14.59 > 18. oktobra, 2024 15.00
featured image

Šoštanjska termoelektrarna v petih letih potrebuje 833 milijonov evrov. Večino denarja naj bi država črpala iz dobičkov energetike, če teh ne bo dovolj, pa iz proračuna.

18. oktobra, 2024 14.59 > 18. oktobra, 2024 15.00

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo (MOPE) v javno obravnavo in medresorsko usklajevanje pošilja predlog zakona o interventnih ukrepih za zagotavljanje toplote za prebivalstvo v Šaleški dolini, ki ureja način delovanja Termoelektrarne Šoštanj (Teš) po izločitvi termo divizije iz Holdinga Slovenske elektrarne.

Spremembe je v začetku septembra napovedal minister Bojan Kumer, ki je opozoril na težko finančno stanje Teša in Premogovnika Velenje ter napovedal omejitev delovanja družb na opravljanje javne službe za oskrbo s toploto. Šoštanjska termoelektrarna je namreč vir ogrevanja za 35 tisoč prebivalcev Šaleške doline.

Povedal je tudi, da bo Teš finančno morala podpreti država, saj bo delovanje elektrarne nerentabilno, zato bo potrebno podjetju zagotavljati dodatno financiranje. Kumer je septembra dejal, da bo storil vse, da stroški ne bodo padli na prebivalce ali davkoplačevalce, ampak se bodo primarno uporabili dobički energetskih podjetij.

Predlog zakona:

Od Štoklja k Debeljaku

Predlog zakona predvideva, da bi z novim letom deleža v Tešu in Premogovniku Velenje neodplačno prenesli s HSE na Republiko Slovenijo, z naložbo pa bi po novem upravljal Slovenski državni holding (SDH).

Tešu naj bi ob tem iz proračuna v petih letih (od začetka 2025 do konca 2029) plačali 833 milijonov evrov nadomestila za zagotavljanje toplote. “Od tega znaša ocenjena vrednost potrebnih nadomestil za obratovanje za zagotavljanje toplote 680 milijonov evrov, kar se bo praktično v celoti pokrilo s povečanimi prihodki iz dividend energetskih družb, preostali del pa je odplačevanje kredita za nasedlo naložbo, kar je prav tako nujno za obratovanje Teša v obdobju trajanja interventnega zakona,” piše v predlogu.

Predlog zakona navaja, da bi nadomestilo v letu 2025 znašalo 164 milijonov evrov, v 2026 152 milijonov evrov, v 2027 170 milijonov evrov, v 2028 182 milijonov evrov in v 2029 166 milijonov evrov. Vsako leto je v nadomestilo vključenega okoli 30 milijonov evrov posojila Evropske investicijske banke (EIB), ki ga mora TEŠ še odplačati.

Primarno dobički energetike, zadaj proračun

Na drugi strani pa predlog zakona predvideva tudi povečanje prihodkov državnega proračuna iz naslova višjega zneska vplačanih dividend v skupni višini 665 milijonov evrov. Kot piše v predlogu, gre za dividende družb, ki jih SDH v vsakokratnem letnem načrtu upravljanja opredeli v upravljalskem stebru ‘Energetika’. To so – če naštejemo samo največje – elektrodistribucije, Gen energija, HSE, Petrol, Geoplin in drugi.

Kaj pa bo, če visokih dobičkov (in dividend) kakšno leto ne bo? “Če namenska sredstva niso zagotovljena v obsegu, ki omogoča financiranje javne službe, se sredstva zagotovijo iz nenamenskih sredstev, s prerazporeditvami pravic porabe znotraj proračuna Republike Slovenije,” piše v zakonu.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali? 

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti