Preverili smo: na kaj paziti pri nakupu klimatske naprave?

Novice PROMOCIJSKO SPOROČILO 24. maja, 2024 11.53 > 24. maja, 2024 11.56
featured image

Glede na predvidevanja prognostikov je pred nami dolgo in vroče poletje, zato bo treba poskrbeti za ustrezno hlajenje notranjih prostorov. Ena boljših rešitev je vsekakor klimatska naprava, do nakupa in uporabe katere pa so določeni ljudje še vedno precej skeptični. Nekatere skrbi zdravje, druge potratnost, tretje hrup. Preverili smo, kako upravičeni so tovrstni dvomi in na kaj je potrebno paziti, ko se odločamo za nakup klimatske naprave!

24. maja, 2024 11.53 > 24. maja, 2024 11.56

Prihaja poletje, z njim pa tudi vse večje povpraševanje po klimatskih napravah, ki glede na temperaturne rekorde zadnjih nekaj let niso več stvar luksuza, temveč nujno potrebna rešitev tako v poslovnih prostorih kot v udobnem zavetju doma. A nekateri se jih kljub temu še vedno izogibajo in si poskušajo pomagati z rednim zračenjem ter ventilatorji, saj so prepričani, da je hlajenje zraka s klimo energetsko preveč potratno, ima slab vpliv na zdravje, povzroča veliko hrupa, zahteva drago vzdrževanje … Kaj je res in kaj le mit?

Foto: promocijska fotografija

Kakšen vpliv ima klimatska naprava na zdravje?

Številni verjamejo, da je klimatska naprava glavni krivec za kronične prehlade, pekoče grlo, kihanje ter zamašen nos. To sicer lahko drži, a ne zaradi klime same, temveč zlasti zaradi načina, kako jo uporabljamo. Če je zunaj 35 stopinj Celzija in pridete v prostor, ohlajen na 19 stopinj Celzija ter v njem preživite nekaj časa, nato pa greste spet ven, se vrnete, in to nekajkrat ponovite, vsekakor tvegate številne zdravstvene nevšečnosti. Razlika v zunanji in notranji temperaturi namreč ne sme biti prevelika, številni pa v želji po takojšnji ohladitvi pretiravajo in s tem povečujejo tveganje za kašljanje, smrkanje in druge simptome rinitisa.

Pomembno je torej pravilno uravnavanje temperature hlajenja, kar po priporočilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) pomeni, da bi morala biti temperatura v prostoru med 23 in 27 stopinj Celzija, relativna vlažnost pa med 30 in 50 odstotki. Ker gre za kopico meritev, ki jih je težko imeti vse pod nadzorom, se velja zanesti na pomoč umetne inteligence, ki se je pri stenski namestitvi Samsung klimatske naprave WindFree™ izkazala za izjemno priročno. Ponaša se namreč s funkcijo AI Auto Comfort, ki samodejno prilagodi temperaturo.

Prijetno hladno, brez izrazitega pihanja

Na splošno velja, da bi morali z delovanjem naprave doseči stanje, ko ne čutimo niti hladu niti vročine in je gibanje zraka prijetno oziroma ga ne čutimo, zrak pa se ne sme zdeti ne suh ne vlažen. Hitrost hlajenja zraka naj ne bi presegala 0,3 metra na sekundo, za kar pri tehnologiji WindFree™ skrbi na tisoče mikroskopskih odprtin za enakomerno razprševanje svežega zraka brez neprijetnega prepiha, ki se aktivira takoj, ko je v načinu hitrega hlajenja dosežena nastavljena temperatura in se glavna plošča klimatske naprave zapre.

Mikroskopske odprtine nato ustvarijo okolje tako imenovanega brezvetrja, a prostor ohranjajo prijetno hladen. In to tudi, ko vas ni doma: s pomočjo aplikacije SmartThings* je klimatske naprave WindFree™ namreč mogoče upravljati na daljavo: tako vklop in izklop kot tudi izbiro načina hlajenja ter delovanja in želeno temperaturo v prostoru.

Foto: promocijska fotografija

Vroče nam ni samo doma

Različni bolezenski simptomi, povezani z delovanjem klimatske naprave, na nas sicer ne prežijo samo doma, temveč se lahko pojavijo povsod, kjer se zadržujemo dalj časa in kjer je aktivirano hlajenje prostorov. Prav zato je pametno, da v kakovostne sisteme klimatskih naprav investirajo tudi podjetja ter tako svojim zaposlenim (in ne nazadnje strankam) omogočijo zdravju prijazno okolje, ter tako zmanjšajo tveganje za odsotnost z dela zaradi bolezni.

Prav zato nabor klimatskih naprav Samsung WindFree™ poleg modela za stensko namestitev pravokotne oblike, ki ga je mogoče umestiti v katerikoli prostor, vključuje tudi 1-smerno kaseto WindFree™, ki z majhno višino in tanko obliko omogoča preprosto vgradnjo tako v hotelske sobe kot v pisarne, ter 4-smerno kaseto WindFree™, primerno zlasti za velike pisarne in manjše prodajalne. Tako manjša kot večja izvedba s širokimi in optimiziranimi lopaticami omogočata hitro ter učinkovito hlajenje vseh območij v prostoru, sistem treh čistilnih filtrov pa skrbi za svež zrak v vsakem trenutku dneva – brez nadležnega pihanja in brez bolezenskih simptomov.

Foto: promocijska fotografija

Pri nakupu klimatske naprave bodite pozorni tudi na filtre in čistilnike zraka

Tudi tistim, ki se soočajo z astmo ali alergijo na prah, se klimatskih naprav ni treba izogibati. Kot je zapisano na spletni strani NIJZ, lahko klimatske naprave ob pravilni uporabi namreč celo koristijo alergijskim bolnikom, saj je zaradi zmanjšanja vlažnosti zraka v prostoru razmnoževanje pršic upočasnjeno, čistilniki zraka in filtri za odstranjevanje neprijetnih vonjav pa skrbijo tudi za čistočo zraka. WindFree™ se denimo ponaša s posebnim filtrom, ki ne zajema le izredno drobnih delcev prahu, temveč uničuje tudi nekatere vrste zajetih bakterij. Ker je pralen, odpadejo tudi stroški dragega vzdrževanja in menjave, kar lahko dologoročno pomeni precejšenj prihranek.

Kaj pa poraba električne energije?

In ko govorimo o prihrankih, se moramo dotakniti še enega izjemno pogostega razloga, ki številne odvrača od nakupa klimatske naprave – poraba električne energije. Toda če prostore, ki jih želite hladiti, ustrezno izolirate in zaščitite pred segrevanjem od zunaj ter glede na površino izberete ustrezno zmogljivo klimo, njeno delovanje ne bi smelo imeti občutnega vpliva na porabo elektrike, saj ji bo uspelo vzdrževati želeno temperaturo v prostoru na minimalni moči. Priporočljivo je, da je temperatura nastavljena na največ 8 stopinj nižjo od zunanje, saj to ustvarja opazne prihranke energije in manjši ogljični odtis ob nezmanjšanem udobju.

Foto: promocijska fotografija

Pomembne so seveda tudi tehnološke karakteristike izbrane klime. Samsung kompresor s tehnologijo digitalnega pretvornika, ki je vgrajen v klimatske naprave WindFree™, vam denimo pomaga prihraniti energijo s hitrim hlajenjem, brez potrate energije, medtem ko raven tresljajev in hrupa ohranja na minimumu. Svoje doda še senzor zaznavanja gibanja (MDS), ki v primeru, da po 20 minutah ne zazna gibanja, samodejno preklopi na WindFree™ način za varčevanje z energijo ter nadaljuje z običajnim delovanjem ob ponovnem začetku aktivnosti.

Na kaj torej paziti pri nakupu klimatske naprave?

– Število prostorov, ki bi jih radi hladili s klimatsko napravo (Izbirate lahko med enojno split enoto (primerna za hlajenje enega prostora) ali večdelnim deljenim sistemom klimatske naprave (optimalna rešitev za klimatiziranje več notranjih enot);
– Karakteristike prostora, v katerega jo nameravate montirati (starost stavbe, površino in višino prostora, toplotno izolacijo, površino sten in predvsem oken, ki so obsijana s soncem, število oseb, ki se zadržujejo v prostoru, druge izvore toplote (računalniki, televizorji, kuhalniki itd.));
– Oddaljenost notranje in zunanje enote klimatske naprave (krajša je razdalja med zunanjo in notranjo enoto, lažja in učinkovitejša je namreč vgradnja);
– Razmerje med ceno in kakovostjo klimatske naprave (bolj kot cena naj bo pomemben nabor možnosti, ki jih ponuja naprava, pomembno vlogo igrata tudi vključena garancija in tradicija proizvajalca)
– Pravočasen nakup klimatske naprave (zavedati se je treba, da se lahko s prvim vročinskim valom zgodi ogromna gneča in pride do čakalnih dob tako pri dobavi kot tudi montaži).

Ob tem je treba poudariti še, da ne glede na to, katero klimatsko napravo boste kupili, sta redno vzdrževanje in čiščenje izjemnega pomena, hkrati pa je napravo treba pravilno uporabljati, da vam bo resnično dobro in dolgo služila.