Pregled slovenskega gospodarstva: kakšen je trg dela, inflacija, rast plač …

Novice Forbes Slovenija 17. julija, 2024 14.51 > 17. julija, 2024 14.54
featured image

V Sloveniji je bilo konec junija na letni ravni registriranih 6,1 odstotka manj brezposelnih. K temu prispeva predvsem zaposlovanje tujcev, v publikaciji Ekonomsko ogledalo navaja ugotavlja Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar).

17. julija, 2024 14.51 > 17. julija, 2024 14.54

Brezposelnost v naši državi še naprej upada, čeprav se je mesečno upadanje števila brezposelnih v drugem letošnjem četrtletju nekoliko umirilo. Tako v svojem ekonomskem pregledu ugotavlja Umar, ki ga povzema STA.

V dokumentu piše tudi, da je konec junija bilo registriranih brezposelnih oseb 43.369 oziroma 6,1 odstotka manj kot pred enim letom. Medletna rast števila delovno aktivnih je medtem aprila ostala višja kot v zadnjih mesecih lanskega leta. K temu še naprej prispeva rast števila delovno aktivnih tujih državljanov. Njihov delež med vsemi delovno aktivnimi je bil aprila 15,7-odstoten, kar je 1,4 odstotne točke več kot pred letom dni.

Kaj kaže pregled inflacije, proizvodnje in razpoloženja

Realna rast plač je bila aprila ob malenkost nižji inflaciji nekoliko višja kot marca.

Medletna inflacija je bila junija pri 1,5 odstotka in s tem najnižja v zadnjih treh letih. Kot je navedel Umar, je ob umirjanju pritiskov na rast cen k temu precej prispevala visoka osnova iz lanskega junija, ko je bila odpravljena znižana stopnja DDV na nekatere energente. Se je pa v zadnjih mesecih prekinilo umirjanje rasti cen storitev, njihova medletna rast je junija še vedno presegala štiri odstotke.

STA piše, da se je proizvodnja predelovalnih dejavnosti v Sloveniji po aprilskem povečanju maja skrčila, blagovni izvoz je nekoliko upadel. V prvih petih mesecih je bila proizvodnja predelovalnih dejavnosti na letni ravni večja za 0,2 odstotka, blagovni izvoz se je okrepil za en odstotek.

Razpoloženje v izvozno-usmerjenih dejavnostih se je junija poslabšalo, pričakovanja glede izvoznih naročil pa so se znižala na najnižjo raven letos, je navedel Umar. Realni prihodek večine trgovinskih panog se je aprila povečal in bil v prvih štirih mesecih medletno večji za 1,4 odstotka.

Skupni realni prihodek tržnih storitev se je aprila zmanjšal, v prvih štirih mesecih pa je bil medletno v povprečju večji za 2,2 odstotka.

Ljudje na ulicah Ljubljane
Umar se je v tokratnem pregledu posvetil ključnim sporočilom Poročila o staranju 2024 (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Aktivnost v gradbeništvu v zadnjem letu postopno upada

Aktivnost v gradbeništvu, ki v zadnjem letu postopno upada, je bila v prvih petih mesecih za 4,1 odstotka nižja kot pred letom. Za lanskimi ravnmi zaostaja tudi kazalnik zaupanja v gradbeništvu, ki se je junija še zmanjšal.

Kazalniki zaupanja v ostalih dejavnostih in med potrošniki ostajajo medletno višji. “Razpoložljivi podatki nakazujejo medletno večjo potrošnjo gospodinjstev v začetku drugega četrtletja,” so izpostavili.

Umar tokrat s poročilom o staranju

Umar se je tokrat posvetil ključnim sporočilom Poročila o staranju 2024. Tega je v sodelovanju z državami članicami pripravila Evropska komisija, in zadnji Eurobarometrovi raziskavi javnega mnenja o zadovoljstvu z življenjem.

“Javni izdatki, povezani s staranjem, so v povprečju EU leta 2022 znašali 24,4 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), do leta 2045 naj bi se povišali na 25,4 odstotka, do leta 2070 pa na 25,6 odstotka BDP,” so zapisali v poročilu.

STA poroča še, da za Slovenijo poročilo kaže manjši vpliv staranja na dolgoročno vzdržnost javnih financ od predhodnih projekcij, a še vedno višji kot v povprečju EU, pritisk staranja pa se bo stopnjeval do leta 2045.

Glede zadovoljstva z življenjem pa so zapisali, da je bilo to v Sloveniji in EU aprila in maja najvišje doslej, pri čemer v Sloveniji ostaja precej višje kot v EU.