Potrdili predlog zakona, ki bi omogočil izvajanje uredbe EU o trgih kriptovalut

Novice Forbes Slovenija 22. avgusta, 2024 19.25
featured image

Na seji je vlada določila besedilo predloga zakona o izvajanju uredbe EU o trgih kriptosredstev. Kot so pojasnili, gre za enega od zakonov, s katerima bo Slovenija prenesla lani sprejeti uredbi EU, ki opredeljujeta trg kriptosredstev.

22. avgusta, 2024 19.25

Cilj evropske uredbe je predvsem zaščititi vlagatelje, in sicer s povečanjem preglednosti in vzpostavitvijo celovitega okvira za izdajatelje in ponudnike storitev, vključno s skladnostjo s pravili o preprečevanju pranja denarja, so v sporočilu po seji vlade pojasnili na ministrstvu za finance.

Uredba zagotavlja posebna pravila za kriptosredstva ter povezane storitve in dejavnosti, ki še niso zajete v zakonodajnih aktih EU o finančnih storitvah, piše STA. Uporablja se za fizične in pravne osebe in nekatere druge subjekte, ki se ukvarjajo z izdajanjem, javnimi ponudbami in uvrščanjem v trgovanje kriptosredstev ali opravljajo storitve v zvezi s temi sredstvi v EU.

Na podlagi uredbe s predlogom zakona vlada določa pristojna organa za izdajanje in odvzem dovoljenj ter nadzor ponudnikov storitev v zvezi s kriptosredstvi. To bosta Agencija za trg vrednostnih papirjev in Banka Slovenije. Določa tudi enotni točki za sodelovanje s pristojnimi organi držav članic, Evropskim organom za vrednostne papirje in Evropskim bančnim organom, hkrati pa ureja način opravljanja nadzora, nadzorne ukrepe, postopek njihovega izrekanja ter prekrške, ki jih izrekata pristojna organa.

Kot kriptosredstvo uredba opredeljuje digitalno predstavitev vrednosti ali pravice, ki jo je mogoče elektronsko prenesti in shraniti z uporabo tehnologije razpršene evidence ali podobne tehnologije.

Ta pravila se tako ne nanašajo na gotovinske transakcije, prenose sredstev z uporabo plačilne kartice, instrument elektronskega denarja, mobilnega telefona ali druge digitalne naprave, če so izpolnjeni določeni pogoji, ter na prenose sredstev v določenih primerih, kot so prenosi sredstev med osebami brez sodelovanja ponudnika storitev v zvezi s kriptosredstvi, ali kadar znesek prenosa ne presega 1.000 evrov.

Drugo uredbo o informacijah, ki spremljajo prenose sredstev in nekaterih kriptosredstev, ki je bila na ravni EU sprejeta lani, bo vlada v slovensko zakonodajo prenesla z zakonom o izvajanju uredbe o informacijah, ki spremljajo prenos sredstev in nekaterih kriptosredstev, so še pojasnili. Osnutek predloga tega zakona je trenutno v medresorskem usklajevanju.