Poročilo razkriva, s čim služi Melania Trump. Ima tudi nepremičnino v Sloveniji

Novice Andreja Lončar 18. avgusta, 2024 08.51
featured image

Partnerka predsedniškega kandidata ZDA Donalda Trumpa Melania Trump, po rodu Slovenka, ima nepremičnino v Sloveniji, razkriva finančno poročilo.

18. avgusta, 2024 08.51

Zvezna volilna komisija ZDA je objavila finančno poročilo o imetju predsedniškega kandidata Donalda Trumpa, ki daje prvi javni vpogled v letošnje zaslužke nekdanjega predsednika in predsedniškega kandidata republikancev na letošnjih volitvah.

Razkritje je dolgo več kot 250 strani in navaja vse dohodke, naložbe, dolgove Donalda Trumpa. V poročilu pa so razkriti tudi zaslužki njegove žene Melanie Trump, ki služi z govornimi nastopi, licenčno pogodbo za NFT, ima tudi lasten nepremičninski portfelj.

Melanija Trump, premoženje
Obrazec za prijavo premoženja vključuje tudi razdelek, namenjen “premoženju in dohodkom iz delovnega razmerja zakonca ter pokojninskim računom”, v katerem je popisano premoženje Trumpove partnerke Melanie Trump (Foto: Zvezna volilna komisija ZDA/zajem zaslona)

Služi z govori, oddajo stanovanja v Ljubljani

Melania Trump, ki je s Trumpom poročena od leta 2005, je imela nekoč svoji znamki nakita in kozmetike, a danes ni več povezana s podjetjema.

Dokumenti razkrivajo, da je v zadnjem letu služila z govori. Za en govorniški nastop aprila letos je prejela več kot 237 tisoč dolarjev (po trenutnem tečaju 215 tisoč evrov). Ameriški mediji poročajo, da je šlo za nagovor republikancem Log Cabin v Trumpovem letovišču Mar-a-Lago na Floridi. Po navedbah na spletu gre za republikansko organizacijo, ki podpira LGBT skupnost, končna nabirka na tem dogodku pa je presegla milijon dolarjev.

Še več, 1,4 milijona dolarjev, je bilo zbranega na drugem dobrodelnem dogodku za isto organizacijo v juliju, ki je potekal kar v newyorškem penthousu zakoncev Trump. Newsweek piše, da v svežem finančnem poročilu ni navedeno, koliko je Melania Trump zaslužila z julijskim nastopom.

Forbes Power Women's Summit, vstopnice

Trump je 331 tisoč dolarjev zaslužila z licenčno pogodbo s podjetjem Designers Manager za prodajo tako imenovanih nezamenljivih žetonov (NFT). Gre za virtualne zbirateljske predmete. Nekdanja prva dama je po odhodu iz Bele hiše odprla spletno stran NFT z zbirko digitalnih upodobitev, vključno s podobami njenega obraza, poročajo mediji. Letos spomladi je na trg poslala ogrlico s spremljajočimi NFT žetoni. Kako uspešno jih prodaja, ni znano, mediji pa so poročali, da pred tem pri podobnih projektih zakonca Trump nista bila prav uspešna.

Melania Trump, kot kažejo dokumenti, pogodbe o govornih nastopih in tudi prodaji NFT sklepa prek podjetja MKT World LLC. Ima pa tudi lasten portfelj nepremičnin. Njene stanovanjske nepremičnine v New Yorku so ocenjene na med 500 tisoč in milijon dolarjev, z oddajanjem stanovanjske nepremičnine v Ljubljani pa je lani zaslužila 19 tisoč dolarjev.

Na bančnem računu ima med 100 in 250 tisoč dolarjev.

Melania Trump, New York, avgust 2024
Melania Trump se je od Trumpove najave vnovične predsedniške kandidature novembra 2022 v javnosti pojavila zgolj trikrat, fotografi pa jo večkrat ujamejo pred newyorškim stanovanjem (Foto: Profimedia)

Trumpov imperij

Zaslužki Melanie Trump so zelo majhni v primerjavi s premoženjem Donalda Trumpa, ki je prijavil premoženje v vrednosti 635 milijonov dolarjev. To pa je precej razdrobljeno; v razdelku poročila z naslovom “Premoženje in dohodki iz delovnega razmerja ter pokojninski računi vlagatelja” je 452 vnosov z vrstami dohodkov, kot so najemnina, licenčnine, obresti, prihodki od prodaje, upravljavske provizije, licenčnine, poslovni dohodki in drugo.

Njegov klub Mar-a-Lago je imel 56,9 milijona dolarjev prihodkov, kar je 4,6 milijona dolarjev več kot v lanskem poročilu. Ker poročilo ne navaja stroškov, ni jasno, kako dobičkonosen je klub. National Golf Club v Lamingtonu v New Jerseyju je ustvaril “z golfom povezane prihodke” v višini več kot 37 milijonov dolarjev.

Trump ima tudi 250 tisoč dolarjev v zlatih palicah in milijon dolarjev v kriptovalutah, poročajo ameriški mediji.

Skoraj polovica od zgoraj omenjenih 452 vnosov v poročilu (skupno 205) pa Trumpu lani ni prinesla nobenega dohodka ali pa je bil ta manjši od 201 dolarja.

Visoka odškodnina in varovalka za Melanio

Poročilo razkriva tudi, da ima Trump za več kot 100 milijonov dolarjev obveznosti, ki se nanašajo na izgubljen sodni spor v New Yorku. Sodišče je odločilo, da mora kolumnistki E. Jean Carroll plačati 83,3 milijona dolarjev odškodnine zaradi obrekovanja. Skupaj z obrestmi je znesek že presegel 90 milijonov dolarjev.

Newsweek je poročal, da sta zakonca Trump lani spremenila poročno pogodbo, s čimer si je Melania zagotovila, da bo dobila določen del premoženja tudi, če bo Trump primoran plačevati veliko denarja v primeru izgubljenih sodnih bitk.

Melania Trump se, kljub temu da je predsedniška kampanja v polnem zagonu, redko pojavi ob svojem partnerju. Od Trumpove najave vnovične predsedniške kandidature novembra 2022 se je v javnosti pojavila zgolj trikrat. Nazadnje je nastopila na republikanski konvenciji pred mesecem dni, na kateri je bil Trump potrjen kot predsedniški kandidat. Čeprav je v navadi, da partner kandidata na tem dogodku nagovori delegate, Trump tega ni naredila, temveč je sedela v občinstvu.

Izdala bo knjigo

Bo pa letos jeseni Melania Trump pri založbi Skyhorse Publishing izdala svojo knjigo spominov z naslovom Melania, v kateri naj bi po navedbah njenega urada opisala tudi “osebne zgodbe in družinske fotografije, ki jih še nikoli ni delila z javnostjo”. Za zdaj ni znano, ali ima knjiga kakšnega soavtorja.

Knjiga bo obsegala 304 strani in bo na voljo za 40 dolarjev, podpisani izvodi pa bodo na voljo za 75 dolarjev. Zbirateljska izdaja z 256 stranmi bo na prodaj za 150 dolarjev, vsak izvod pa bo podpisan s strani avtorice.

Melania bo izšla pri založbi Skyhorse Publishing, ki je izdala že dela Trumpovih podpornikov, kot sta nekdanji newyorški župan Rudolph Giuliani in odvetnik Alan Dershowitz.