Poplavljenim podjetjem novih 20 milijonov, prek 700 jih ostaja v vrsti za pomoč

Novice Forbes Slovenija 31. julija, 2024 12.42
featured image

Gospodarsko ministrstvo je prek 100 podjetjem izplačalo dodatnih 20,15 milijona evrov povračila škode po lanski ujmi, veliko pa jih zaradi nepopolnih vlog ostaja v vrsti za izplačilo.

31. julija, 2024 12.42

Z ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport so sporočili, da so v tretjem sklopu izplačil škode oškodovancem v lanskih avgustovskih poplavah ta mesec izplačali skupno 20,15 milijona evrov. Tako je še 119 oškodovanih podjetij prejelo celotno povračilo škode.

Celotno priznano pomoč je do zdaj prejelo 254 podjetij, kar je približno četrtina vseh. Skupno je namreč vlogo za pomoč oddalo 1.040 podjetij.

Izplačana dobra tretjina denarja

Ministrstvo je vključno s tem paketom podjetjem do zdaj izplačalo skupno 88,35 milijona evrov od 230 milijonov, ki jih je ministrstvo predvidelo za ta namen.

V izplačani znesek je vključeno tudi 10-odstotno predplačilo v skupni višini 35,42 milijona evrov, ki so ga oškodovanci prejeli že lani jeseni. Zdaj ministrstvo postopoma izplačuje še razliko do celotnega povračila škode, ki za nezavarovano škodo znaša do 45 odstotkov vrednosti, za zavarovano pa do 60 odstotkov vrednosti.

Med največjimi prejemniki pomoči po ujmi so KLS Ljubno, ki je prejel 23 milijonov evrov, Bisol z 8,7 milijona evrov in mežiški TAB s tremi milijoni evrov.

Power Women, dogodek, vabilo

Izplačila sredstev počasnejša zaradi nepopolnih vlog

Kot omenjeno, pa tri četrtine podjetij še čaka na izplačilo celotnega povračila škode. Večina jih je do zdaj prejela le desetodstotno predplačilo.

Na ministrstvu ob počasnem poteku izplačil opozarjajo na nepopolne vloge ter upravičence pozivajo k čim hitrejši in natančni dopolnitvi. “Ko bo zagotovljena popolnost in ustreznost obravnavanih vlog in dokazil, bodo sledile izdaje odločb in izplačila sredstev,” dodajajo.