Podjetje nekdanjega ministra v težavah, plačo dobila le petina zaposlenih

Novice Forbes Slovenija 30. septembra, 2024 10.19
featured image

Celjsko podjetje Emo Orodjarna že nekaj mesecev zamuja z izplačili plač. V petek je tako plačo za avgust prejelo le 30 od okoli 150 zaposlenih.

30. septembra, 2024 10.19

Podjetje Emo Orodjarna v zadnjem obdobju vsak teden drugi skupini delavcev izplača plačo, ki pa zamuja po 14 ali več dni, je za STA povedal predsednik Konfederacije slovenskih sindikatov Gvido Novak. Po njegovih besedah so delavci ostali brez nadomestila za malico, podjetje pa brez čistilnega servisa, saj so izvajalci teh uslug podjetju zaradi neplačila storitev odpovedali sodelovanje.

Delavci, ki so že bili člani sindikata, pa so ga zaradi pritiska vodstva orodjarne pred leti zapustili, se bodo znova včlanili. Sindikat bo od pristojnih v podjetju zahteval pojasnila, če se zadeve ne bodo izboljšale, delavci pa so pripravljeni tudi stavkati, je dodal Novak.

Dosedanji direktor Emo Orodjarne Marko Areh je odstopil in je na bolniškem staležu, delavci pa trenutno sploh ne vedo, kdo je glavni odgovorni v podjetju. Po Novakovih besedah so zadevo prijavili tudi na inšpektorat za delo, ki pa doslej ni izvedel nadzora.

Padec prihodkov

Emo Orodjarna, ki zaposluje okrog 150 delavcev, je v lasti družbe Corda, katere lastnik je nekdanji gospodarski minister Stanko Stepišnik. Specializirana je za izdelavo orodij za preoblikovanje pločevine. Lani je ustvarila 9,4 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je skoraj dva milijona evrov manj kot leto prej. Čista izguba lani je znašala 2,5 milijona evrov in je za 264 tisoč evrov nižja kot leta 2022.

Kot je zapisano v lanskem poslovnem poročilu, se je podjetje lani soočalo z nestabilnimi razmerami na področju terminov, načrtovanja zmogljivosti in prihodkov. Več projektov, ki bi jih morali izpeljati lani, so zamaknili na začetek letošnjega leta, kar je povzročilo padec prihodkov, še piše STA.

Soočali so se tudi s podražitvijo energentov, trganjem dobaviteljskih verig ter nedobavljivostjo materiala in storitev. Poslovanje jim je otežila tudi tudi recesija v Nemčiji in vse močnejša azijska konkurenca. Velik problem jim predstavlja tudi nezadostna prodaja električnih avtomobilov na evropskem in svetovnem trgu, ki je družbi povzročila izpad predvidenih naročil.

Emo Orodjarna
Neodvisni revizor je Emo orodjarni za lansko poslovanje izrekel mnenje s pridržkom (Foto: Google Maps)

Na robu insolventnosti

Neodvisni revizor je družbi za lansko poslovanje izrekel mnenje s pridržkom. V zalogah nedokončane proizvodnje namreč Emo Orodjarna v bilanci stanja izkazuje tudi zaloge nedokončanih storitev optimiranja v višini skoraj šest milijonov evrov na že dobavljenih orodjih, ki jih obvladuje kupec, družba pa opravlja storitve optimiranja po ločenem naročilu od prvotnega, ki je bilo vezano na proizvodnjo orodja.

Podjetje prav tako nima sklenjenih pogodb s kupci oziroma posebej potrjenih in ovrednotenih naročil za naročene storitve optimiranja na že dobavljenih orodjih, ki se izvajajo do začetka proizvodnje pri končnem kupcu.

Ker kupci niso seznanjeni z višino stroškov na aktivnih projektih, za katere se izvajajo stroški optimiranja od leta 2020 do leta 2023, in ne potrjujejo njihove višine, pripadajočih še nezaračunanih prihodkov ni mogoče izkazati v računovodskih izkazih za leto 2023, saj ni mogoče zanesljivo oceniti njihove višine.

Skladno s tem bi se po oceni revizorja znižal čisti dobiček in kapital družbe za skoraj šest milijonov evrov, podjetje pa bi bilo kapitalsko neustrezno in dolgoročno plačilno nesposobno, kar bi lahko pomenilo uvedbo prisilne poravnave ali celo stečaja.