Po Trumpu ameriški kriptaši dvorijo tudi bolj zadržani Kamali Harris

Novice Forbes Slovenija 31. avgusta, 2024 12.22
featured image

Nekateri kripto vlagatelji v ZDA bodo zbirali denar za podporo kampanji demokratske predsedniške kandidatke Kamale Harris. Kripto industrija od nje sicer pričakuje manj podpore kot od njenega tekmeca Donalda Trumpa.

31. avgusta, 2024 12.22

V Washingotnu bo 13. septembra potekal dogodek za zbiranje sredstev za predsedniško kampanjo demokratke Kamale Harris, ki ga organizirajo kripto vlagatelji in poslovneži s tega področja, poroča Reuters. Večji del industrije je sicer stopil na stran republikanskega kandidata Donalda Trumpa, ki je izrazil bolj odločno podporo sektorju.

Organizatorji bodo na dogodku skušali zbrati do 100 tisoč dolarjev za kampanjo, pri tem pa Harris pozivajo k mehkejšemu pristopu do kriptovalut, kot ga ima predsednik Joe Biden. Ta je znan po strogih finančnih pravilih, kar se je pokazalo tudi v poskusih reguliranja industrije s strani agencije za trg vrednostnih papirjev (SEC). Mnogi analitiki menijo, da bi lahko Harris nadaljevala takšne politike.

Vstopnice bodo stale med 500 in 5.000 dolarji, je za Reuters dejal eden od organizatorjev, Cleve Mesidor.

Forbes Power Women's Summit, vstopnice

Harris še neodločena

Znesek je sicer kaplja v morje finančnih sredstev za kampanjo, ki jih je Harris zagotovila, odkar je Biden julija odstopil od tekme za ponovno izvolitev. Prejšnji mesec je podpredsednica ZDA zbrala 204 milijone dolarjev, Trump pa 48 milijonov dolarjev.

Čeprav Harris še ni javno zavzela stališča do kriptovalut, se je štab njene kampanje srečal z nekaterimi večjimi kripto podjetji, vključno s kriptoborzo Coinbase in plačilno platformo Ripple.

“Želeli smo zagotoviti, da bomo ob spremembi predsedniške kandidatke pri demokratih izkazali podporo in stopili skupaj, da bi ji pomagali razumeti pomen te industrije,” je za Reuters dejala Tiffany Smith, ena od organizatork dogodka, ki se ukvarja s kriptovalutami in verigo blokov pri odvetniški družbi WilmerHale.

Skupina ni povezana s kampanjo Harris. Ta mesec se je pojavila tudi ločena skupina, imenovana Crypto4Harris, ki načrtuje zbiranje sredstev zanjo. Skupina je med drugim organizirala dogodek, na katerem sta milijarder Mark Cuban in finančnik z Wall Streeta Anthony Scaramucci govorila v prid Harris.

Kriptovaluta bitcoin
Administracija predsednika Joeja Bidna, ki ji pripada tudi Kamala Harris, je stroga do kripto industrije (Foto: PROFIMEDIA)

Trump bolj naklonjen kriptu

Trump je leta 2021 kriptovalute opisal kot “prevaro”, a je sedaj obrnil ploščo. Julija je nagovoril udeležence tridnevne konference Bitcoin 2024, bil je kritičen do stroge regulacije s strani demokratov, v svojem letovišču Mar-a-Lago pa je gostil tudi predstavnike ameriških rudarjev bitcoinov. Izrazil je željo, da bi več rudarjenja potekalo v ZDA.

Zaradi Trumpove bolj očitne podpore kripto industriji je bitcoin postal pomemben element vlagateljske strategije, imenovane Trump trade (angl.). Ta se osredotoča na finančna sredstva, ki bi pridobila na vrednosti v primeru Trumpove zmage na novembrskih volitvah. Po julijskem poskusu atentata na Trumpa je bitcoin zrastel.

“Poskušali smo sodelovati z Bidnovo administracijo in na žalost niso bili dovzetni,” je za Reuters dejal Jayson Browder, vodja za javne politike pri Marathon Digital Holdings, ki se je udeležil srečanja v Mar-a-Lagu. “Nekdanji predsednik Trump pa je bil več kot dojemljiv in zdaj aktivno podpira našo industrijo.”