Po incidentu Airbusovega letala odrejen pregled dela celotne flote modelov A350

Novice Forbes Slovenija 6. septembra, 2024 08.51
featured image

Zaradi težav z motorjem na enem od letal je hongkonška letalska družba Cathay Pacific v ponedeljek začasno prizemljila svojih 48 letal airbus A350. Agencija EU za varnost v letalstvu (Easa) je zdaj odredila varnostni pregled vsaj dela celotne flote A350, po svetu jih leti več kot 600.

6. septembra, 2024 08.51

Pri incidentu, zaradi katerega se je moralo letalo airbus A350-1000 hongkonške letalske družbe Cathay Pacific, ki je bilo na poti v Zürich, pred dnevi vrniti v Hongkong, je šlo za požar na motorju, je sporočila Agencija EU za varnost v letalstvu (Easa). Zaradi tega je agencija odredila varnostne preglede vsaj dela flote modelov A350.

Do incidenta na letalu Cathay Pacific je prišlo v ponedeljek, letalska družba pa je v odzivu prizemljila celotno floto teh širokotrupnih letal evropskega proizvajalca letal Airbus. Po pregledu vseh 48 letal je ugotovila, da jih 15 potrebuje nove dele motorjev, ki jih Airbusu dobavlja britanski Rolls-Royce, poroča STA.

Požar tik po vzletu

Easa je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila, da je šlo pri incidentu za požar na motorju, do katerega je prišlo tik po vzletu. Razlog naj bi bila okvara na cevi za gorivo. K sreči so požar zelo hitro zaznali in pogasili, so navedli v agenciji s sedežem v Kölnu.

Napovedali so, da bodo na podlagi informacij, izhajajočih iz varnostnega pregleda pristojnih hongkonških organov, ter v sodelovanju z Airbusom in Rolls-Royceom sprejeli previdnostne ukrepe, da bi preprečili podobne dogodke v prihodnosti.

Tako bo Easa zahtevala varnostne preglede vsaj dela flote Airbusov A350, da bi prepoznali morebitne okvare na sistemu dovajanja goriva. V ta namen bodo za letalske prevoznike pripravili natančna navodila glede obsega pregledov in rokov za njihovo izvedbo, še piše STA.

Iz sporočila agencije ni bilo jasno razvidno, ali bodo preglede zahtevali le od evropskih prevoznikov, ki imajo v svojih flotah letala A350, ali tudi od preostalih, je še poročala AFP.

Model airbus A350, ki lahko prevaža med 300 in 480 potniki, je v dveh velikostih, in sicer A350-900 in A350-1000. Oba modela poganjajo Rolls-Royceovi motorji. Letalske družbe po svetu skupaj upravljajo 88 letal modela A350-1000. Veliko več je v flotah airbusov A350-900. Teh je po podatkih švicarske agencije za letalstvo po svetu 520.