Po hrvaški Istri pluje pol milijarde vredna megajahta. Kdo je njen lastnik

Novice Forbes Slovenija 24. avgusta, 2024 18.19
featured image

Povsem novo 139 metrov dolgo jahto so opazili v bližini rta Kamenjak. Njen lastnik je najbogatejši Ukrajinec Rinat Ahmetov.

24. avgusta, 2024 18.19

Megajahto Luminance so opazili na jugu Istre, v petek je bila v bližini rta Kamenjak, kasneje pa so jo videli še med Novigradom in Umagom, je poročal Forbes Hrvaška. Jahta je bila izdelana letos, v priznani nemški ladjedelnici Lurrsen in je po dolžini 19. najdaljša na svetu.

V sredini junija so jo opazili zasidrano v italijanskem pristanišču Cagliari, na njej pa je plapolala zastava Kajmanskih otokov.

Notranjost ladje je oblikoval francoski studio Zuretti, zunanjost pa Šved Espen Øino. Podatki o številu gostov, članov posadke in številu kabin, ki so na voljo na internetu, so različni.

Najpogosteje navajajo, da lahko jahta sprejme 24 ljudi in 40 članov posadke, ob tem pa sta na 139 metrov dolgem plovilu tudi dva heliporta. V luksuzni notranjosti ladje je tudi bazen, spa in telovadnica. Jahto poganjata dva motorja s posamezno močjo 9750 konjev, ladja pa lahko doseže hitrost je 19,5 vozla. Letno vzdrževanje jahte naj bi stalo 50 milijonov dolarjev.

Forbes Power Women's Summit, vstopnice

Lastnik najbogatejši Ukrajinec

Lastnik pol milijarde dolarjev vredne jahte je ukrajinski oligarh Rinat Ahmetov. Gre za najbogatejšega Ukrajinca, ki je trenutno na 823. mestu Forbesove lestvice milijarderjev.

Obogatel je v 90. letih, ko je začel odkupovati rudnike po Ukrajini. Njegova poslovna pot in vzpon sta sicer prepletena s številnimi sumi, da je bil povezan s kriminalnimi združbami.

Njegova finančna in industrijska skupina SCM Group ima med drugim v lasti največjega ukrajinskega proizvajalca jekla Metinvest in elektrarno DTEK v Mariupolu. Tovarne obeh podjetij so bile tarče napadov ruskih sil, v katerih je umrlo 500 zaposlenih.

Skupina SCM obsega skoraj 500 podjetij, ki skupno zaposlujejo 200.000 ljudi. Ahmetov, njegov oče je bil rudar, ima tudi vilo v Franciji in razkošno stanovanje v luksuznem londonskem kompleksu One Hyde Park, za katerega naj bi odštel 210 milijonov dolarjev.

Rinat Ahmetov
Ahmetov je že več let lastnik najuspešnjega nogomenta kluba v Ukrajini (Foto: PROFIMEDIA)

Forbes mu je naračunal štiri milijarde dolarjev premoženja

Ahmetovo premoženje Forbes vrednoti na štiri milijarde in se krči od leta 2014, ko si je Rusija priključila črnomorski polotok Krim, dodatno pa se je zmanjšalo ob začetku ruskega napada na Ukrajino. Leta 2013 je Forbes namreč njegovo premoženje ocenjeval na 15,4 milijarde dolarjev.

Ukrajinec je tudi lastnik nogometnega kluba Šahtar Doneck.

Najbogatejši Ukrajinec bi sicer jahto moral prevzeti že lani, vendar se je izgradnja nekoliko zamaknila. Sestavljati so jo začeli že leta 2021, ladjedelnica Lurrsen, ki je vodilna med izdelovalci superjaht, pa je dolgo skrivala podatek o naročniku. Ahmetov je pred časom za New York Times dejal, da zaradi vojne razmišlja o prodaji jahte, vendar se za to ni odločil.