Po dveh slabših mesecih julija spet rast prihodka v trgovini na drobno

Novice Forbes Slovenija 28. avgusta, 2024 11.59
featured image

Realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno se je julija zvišal na mesečni in letni ravni. Tudi v trgovini z motornimi vozili je bil v obeh primerjavah višji.

28. avgusta, 2024 11.59

Po dveh zaporednih znižanjih na mesečni ravni se je realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno julija zvišal za 1,6 odstotka. Še nekaj višjo rast od te so statistiki zaznali v trgovini z živili. V medletni primerjavi se je realni prihodek trgovcev na drobno julija povečal za 2,4 odstotka, poroča STA.

V trgovini z živili je bil realni prihodek od prodaje julija za 1,8 odstotka višji kot junija. V trgovini z motornimi gorivi se je povečal za 1,5 odstotka, v trgovini z neživili pa za 0,6 odstotka, so sporočili z državnega statističnega urada.

V medletni primerjavi se je realni prihodek od prodaje motornih goriv zvišal za 5,8 odstotka, v trgovini z neživili za 1,5 odstotka in v trgovini z živili za 1,2 odstotka.

Forbes Power Women's Summit, vstopnice

Prihodek od prodaje motornih vozil višji v vseh primerjavah

V prvih sedmih mesecih letos je bil realni prihodek trgovcev na drobno vseeno nižji kot v enakem obdobju lani. Od tistega pred letom dni je bil nižji za 0,7 odstotka. Pri tem se je v trgovini z motornimi gorivi znižal za 4,4 odstotka in v trgovini z neživili za 0,3 odstotka, medtem ko se je v trgovini z živili za 2,1 odstotka zvišal.

Realni prihodek od prodaje motornih vozil in njihovih popravil je bil julija za 2,7 odstotka višji kot junija ter za 6,1 odstotka višji kot julija lani. Tudi v prvih sedmih mesecih skupaj je bil višji kot v enakem obdobju lani, in sicer za 7,3 odstotka, še piše STA.