Po združitvi SKB in NKBM: kakšno je razmerje sil na bančnem trgu

Novice Forbes Slovenija 22. avgusta, 2024 14.03
featured image

Uradno se je končala združitev bank SKB in NKBM, ki sta se združili v OTP banko. Kako so se premešali tržni deleži na bančnem trgu?

22. avgusta, 2024 14.03

SKB in NKBM bosta po novem delovali v novi bančni skupini OTP Slovenija. Iz sodnega registra je bila tako danes že izbrisana SKB banka, saj je bila istočasno pripojena k Novi KBM. Ta je tako prevzela vse obveznosti in pravice SKB banke kot njen univerzalni pravni naslednik, predvidoma od petka pa se bo nova banka imenovala OTP banka, so sporočili iz združene banke.

Njen pravni sedež bo na Slovenski cesti 58 v Ljubljani, imela bo tudi nov logotip, ki ga bodo postopoma uvajali na bančnih točkah, zato bosta določeno obdobje ponekod še vedno v uporabi logotipa obstoječih dveh bank. Kakšne spremembe se obetajo komitentom bank, smo že pisali.

Z združitvijo pa so se tudi nekoliko premešale karte v bančnem sektorju. OTP bo po združitvi imela skoraj 30-odstotni delež na slovenskem trgu in se bo tako povsem približala največji banki pri nas – NLB. Ta ima po podatkih s konca leta 2023 31-odstotni delež. Daleč za njima je s slabimi osmimi odstotki Intesa Sanpaolo.