Plače po Evropi: v katerih državah ljudje zaslužijo več kot v Sloveniji

Novice Forbes Slovenija 15. julija, 2024 10.42
featured image

Med državami članicami Evropske unije je opaziti precejšnje razlike v lanskih povprečnih letnih dohodkih. Kje se nahaja Slovenija?

15. julija, 2024 10.42

Najvišje povprečne plače v Evropi so lani prejemali Švicarji, medtem ko se Slovenija nahaja pod evropskim povprečjem, piše Euronews. Na splošno so neto zaslužki najvišji v državah severne in zahodne Evrope, precej nižji pa v vzhodni in južni Evropi.

V Švici je lani povprečni letni neto dohodek za samsko osebo brez otrok in s povprečno plačo znašal 85.582 evrov, približno trikrat več od povprečja Evropske unije, ki stoji pri 28.200 evrih, po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat. Sledijo ji Islandija, Luksemburg, Norveška in Nizozemska, kjer so lani povprečni letni zaslužki presegli 45 tisoč evrov.

V Sloveniji je povprečni letni neto prejemek za samsko osebo brez otrok in s povprečno plačo lani znašal 17.547 evrov, še kažejo podatki.

Med največjimi gospodarstvi v EU sta Nemčija in Francija ostali nad povprečjem, medtem ko so prebivalci Španije in Italije domov odnesli manj denarja od evropskega povprečja. V Nemčiji, ki je največje gospodarstvo in najpomembnejša trgovinska partnerica Slovenije, je povprečni neto letni zaslužek znašal dobrih 38 tisoč evrov.

Precej nižje v južni in vzhodni Evropi

Neto letni prihodek je najnižji v Bolgariji in Turčiji, kjer ne dosega 10 tisoč evrov za samsko osebo brez otrok. Na repu lestvice so tudi Romunija in dve sosedi Slovenije, Hrvaška in Madžarska. V obeh slednjih je lani neto letni prihodek znašal dobrih 12 tisoč evrov.

Povprečni letni neto dohodek se izračuna tako, da se od bruto letne plače odštejejo dohodnina in prispevki za socialno varnost ter seštejejo družinski dodatki. Različne družinske razmere, kot sta zakonski stan in število vzdrževanih otrok, vplivajo na neto zaslužek, pojasnjuje Euronews.

Plačna transparentnost v EU

EU spodbuja preglednost plač z novimi pravili, sprejetimi aprila lani. Ta pravila zahtevajo, da podjetja izmenjujejo podatke o plačah in odpravijo vse razlike v plačilu med spoloma, ki presegajo pet odstotkov. Preglednost plačil pomaga delavcem uveljavljati njihovo pravico do enakega plačila in je namenjena odpravi razlik med spoloma, še piše Euronews.