OZS o predlogu davčnih sprememb: gospodarska slika bi se še poslabšala

Novice Forbes Slovenija 27. avgusta, 2024 16.44
featured image

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je posvarila pred novimi davčnimi obremenitvami, ki jih prinaša predlog davčnih sprememb, in vlado pozvala k sprejetju ukrepov, ki bi ublažili padec gospodarske aktivnosti.

27. avgusta, 2024 16.44

Nove davčne obremenitve bi poslabšale gospodarsko sliko, ki je kot posledica ohlajanja nemškega gospodarstva že zdaj manj ugodna, so opozorili v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS). Kritični so tudi do sprememb na področju normirancev in napovedane davčne razbremenitve delavcev, ki so mlajši od 40 let in delajo v tujini, poroča STA.

Kot je opozoril predsednik zbornice Blaž Cvar, se nemško gospodarstvo ohlaja, posledice pa čutijo tudi slovenski obrtniki in podjetniki. “Kot slišimo s terena, podjetja v kovinski panogi že beležijo upad naročil. Še slabše napovedi za nemško gospodarstvo so za prihodnje četrtletje,” so ga v sporočilu za javnost povzeli v OZS.

Vlado je pozval k pravočasnemu ukrepanju. “V tem času je treba sprejeti ukrepe, ki bodo ublažili padec gospodarske aktivnosti, ne pa da gospodarstvo še dodatno administrativno in finančno obremenjujemo,” je dejal.

Forbes Power Women's Summit, vstopnice

Če želimo ublažiti ohlajanje gospodarstva, moramo imeti stabilno in ugodno davčno okolje, je dejal predsednik logaške območne zbornice Bogdan Oblak. Kritičen je bil tudi do sprememb na področju normirancev. “Predstavljajte si, da bodo spremembe veljale za nazaj, torej retroaktivno. To kaže na to, da imamo v Sloveniji zares nepredvidljivo poslovno okolje,” je dejal.

Lotrič: Ekonomska svoboda v Sloveniji upada

OZS je na vlado sicer naslovila zahtevo, da se meja za vstop v sistem davka na dodano vrednost zviša na 85.000 evrov, sistem normirancev pa se ohrani nespremenjen. Večkrat so opozorili tudi na po njihovem mnenju prepogosto spreminjanje sistema normirancev.

Predsednik državnega sveta Marko Lotrič je opozoril, da raziskave kažejo na upad ekonomske svobode v Sloveniji. “Podjetja se že selijo v tujino, posledično dobimo manj prilivov v državno blagajno,” je dejal.

Člani upravnega odbora so kritični tudi do vladnega predloga ugodnejše davčne obravnave za visokokvalificirane kadre, mlajše od 40 let, ki bi se vrnili iz tujine. Prepričani so, da gre za diskriminacijo tistih, ki se niso odselili v tujino, še poroča STA.

Kot smo že poročali, bo vlada predlog davčnih sprememb obravnavala v sredo.