“Oderuške cene” dohitele hrvaški turizem: “Še premožnejši raje kuhajo sami”

Novice Forbes Slovenija 4. avgusta, 2024 17.37
featured image

Julija je na Hrvaškem dopustovalo za pet odstotkov manj turistov kot v istem obdobju lani. Upad so najbolj občutili gostinci.

4. avgusta, 2024 17.37

Prvi neuradni podatki, ki jih je za letošnji julij pridobil Jutarnji list, kažejo, da je bilo minuli mesec na Hrvaškem za pet odstotkov manj prihodov tujih turistov kot lanskega julija, Nemcev, ki so za hrvaški turizem silno pomembni gostje, pa za skoraj deset odstotkov manj. Upadel je tudi promet v gostinskih lokalih ob morju, ob tem pa so številke tudi precej nižje od hrvaškega povprečja.

Hrvaška Zveza gostincev je zabeležila 20-odstotni padec prihodkov v juliju na medletni ravni. Pri tem so največji upad, 30-odstotni, zabeležili istrski gostinci, v Dalmaciji je padec prihodka znašal med deset in 20 odstotki, na nekaterih otokih pa je bil tudi za polovico manjši. V Zvezi gostincev menijo, da za padec potrošnje niso krive cene, ki da so še vedno nižje od tistih v Nemčiji in Italiji, ampak vsesplošno poslabševanje razmer in padec standarda.

Na hrvaški davčni upravi pravijo, da je v letošnjem juliju znesek računov v gostinskih obratih v primerjavi z lanskim višji za šest odstotkov, izdanih pa da je bilo za 17 odstotkov več računov. A računi razkrivajo, da turisti zapravijo manj kot lani, ti rezultati pa so še bistveno slabši na obali.

Power Women, dogodek, vabilo

Najbolj so narasle cene gostincev in trgovcev

Lastniki turističnih namestitev za slabo potrošnjo krivijo predvsem “oderuške cene” gostincev in trgovcev, pri katerih so cene tudi najbolj narasle. “Moji gostje so včasih na kosila in večerje hodili v restavracije, zdaj tega ne počnejo več, ampak tudi tisti premožnejši v apartmajih kuhajo sami. Ker so cene takšne, kot so, se enostavno počutijo ogoljufane,” je za Jutarnji list dejal dolgoletni delavec v turizmu. Ponudnike namestitev namreč skrbi, da bi to lahko vplivalo tudi na turistično sezono prihodnje leto.

Po poročanju N1 Hrvaška, v Istri trenutno počitnikuje okoli 290.000 turistov. Hotelske namestitve na polotoku so zabeležile triodstotno rast, kampi so na ravni lanskega leta, zasebne namestitve pa so zabeležile celo petodstotni padec.