Kranjska občina podrla propadajočo vilo, ki jo je kupila za 365.000 evrov

Novice Forbes Slovenija 3. oktobra, 2024 15.09
featured image

Staro in propadajočo vilo je kranjska občina podrla, namesto nje pa bo na tem mestu travnata površina.

3. oktobra, 2024 15.09

Dela so stekla ta teden, rušenje in urejanje okolice pa bosta predvidoma trajala do konca oktobra, so za STA pojasnili na občini. Območje bodo po odvozu ruševin zatravili. Glede prihodnje ureditve tega območja je glede na prostorske načrte odprtih več možnosti. Trenutno končne odločitve o tem, kaj bo v prihodnje na tem območju, še ni.

Gre za skoraj 3000 kvadratnih metrov veliko zemljišče, ki je bilo skupaj s 7500 kvadratnih metrov veliko površino, na kateri je občina spomladi uredila nov največji mestni park, dolgo časa degradirano območje. Zdaj bo celotno območje med glavno avtobusno postajo in zdravstvenim domom sanirano.

Občina vilo kupila za 365.000 evrov

Propadajoča vila za avtobusno postajo je bila zgrajena leta 1930. Med vojno jo je zasedel nemški okupator, po vojni pa je v njej deloval prvi vrtec v Kranju in okolici. Po denacionalizaciji, v kateri so objekt vrnili lastnikom, se je moral vrtec izseliti. Po več desetletjih degradacije zemljišča in objekta ter več neuspelih poskusih ureditve stanja pa je vilo in zemljišče kupilo podjetje Arriva.

Letošnjo pomlad je nato lastnica zemljišč in propadajoče stavbe postala Mestna občina Kranj, ki je za nakup odštela približno 365.000 evrov. Stroški odstranitve objekta z drugimi spremljajočimi stroški, kot sta projektiranje in nadzor, pa znašajo še približno 110.000 evrov, piše STA.

Bleiweisov park še naprej zaprt

Kot je izpostavil kranjski župan Matjaž Rakovec, se več desetletij na tem območju ni nič dogajalo. “Veseli me, da je zdaj drugače, stvari se premikajo, degradirano območje med avtobusno postajo in zdravstvenim domom izginja,” je dejal in dodal, da bo ta prostor po dolgih letih znova priložnost za začetek nečesa lepega.

Bleiweisov park medtem sicer še naprej ostaja zaprt. Kmalu po slovesnem odprtju sredi maja je gradbena inšpekcija odredila zaprtje parka, saj nima uporabnega dovoljenja. Kot je pojasnil župan, so na občini računali na to, da bo uporabno dovoljenje izdano hitro, vendar ga zaradi nekaterih zapletov še vedno ni. Zagotovil je, da sodelujejo z upravno enoto, da bi bilo dovoljenje izdano čim prej. Medtem pa z redarji skrbijo, da otroci ne uporabljajo igral v parku.