Novo cestninjenje tovornjakov: “Umazana vozila bodo plačevala več”

Novice Forbes Slovenija 5. septembra, 2024 19.08
featured image

Vlada je sprejela predlog zakona o cestninjenju, po katerem bodo tovorna vozila z več emisijami CO2 plačevala višje pristojbine. Uvajajo tudi dnevno e-vinjeto.

5. septembra, 2024 19.08

Vlada je sprejela predlog zakona o cestninjenju, s katerim v pravni red prenaša odločbe evropske direktive glede novega načina zaračunavanja cestnine za tovorna vozila glede na emisije CO2, poroča STA. Ob tem predlaga novo opredelitev razvrščanja tovornih vozil v posamezne emisijske razrede CO2.

“Čistejša vozila, torej tista, ki povzročajo manj onesnaževanja, bodo plačevala manj infrastrukturne pristojbine kot danes, bolj umazana pa več,” so sporočili z vladnega urada za komuniciranje. “Cilj je, da bi bilo na cestah več sodobnih, čistih vozil in s tem manj onesnaževanja okolja,” so poudarili.

Predlog opredeljuje tudi novo vrsto elektronske vinjete, in sicer enodnevna, ki se bo začela uporabljati najpozneje od 25. marca 2030.

Nov postopek ob cestninskem prekršku tujih vozil

V predlogu zakona je na novo definirano tudi postopanje prekrškovnega organa v primerih, ko je cestninski prekršek storjen z motornim vozilom, registriranim v drugih državah članicah ali državah Evropskega gospodarskega prostora.

Po pojasnilih vlade gre za določbe, s katerimi se uvaja poenostavljen in na ravni EU poenoten postopek pridobivanja podatkov o lastništvu motornih vozil, s tem pa se vzpostavlja večja učinkovitost na področju vodenja prekrškovnih postopkov in ukrepanja zoper tuje kršitelje, ki zaradi odhoda v tujino niso obravnavani na kraju storitve prekrška.