Kitajska sproža tretji trgovinski spor: po EU in ZDA na udaru še Kanada

Novice Forbes Slovenija 6. septembra, 2024 20.00
featured image

Po pritožbah zoper ZDA in EU zaradi dviga carin na kitajske električne avtomobile in nekatere kovine je Kitajska pri Svetovni trgovinski organizaciji vložila še pritožbo proti Kanadi.

6. septembra, 2024 20.00

Kitajska bo proti Kanadi zaradi napovedanega dviga carin na uvoz kitajskih električnih avtomobilov za 100 odstotkov ter dodatnega ocarinjenja kitajskega jekla in izdelkov iz aluminija vložila pritožbo pri Svetovni trgovinski organizaciji (WTO), je poročal Bloomberg. Kitajsko ministrstvo za trgovino je carine označilo za “trgovinski protekcionizem”, ki izkrivlja globalne dobavne verige, in Kanado pozvalo, da ukrepe umakne.

Kanada naj bi dodatne 100-odstotne carine za električne avtomobile, ki so že ocarinjeni s 6,1 odstotka, uvedla s 1. oktobrom letos. Veljale naj bi tudi za nekatere hibridne osebne avtomobile, tovornjake, avtobuse in dostavna vozila. Carine na kitajsko jeklo in izdelke iz aluminija v višini 25 odstotkov bi začele veljati 15. oktobra.

Kot je sporočilo kitajsko ministrstvo, je Peking ta teden začel tudi protidampinško preiskavo uvoza oljne ogrščice iz Kanade. Dodalo je, da bo Kitajska sprejela vse potrebne ukrepe za zaščito zakonitih pravic in interesov kitajskih podjetij.

Tretja pritožba

Kitajska tako letos že tretjič vlaga pritožbo proti carinam za električna vozila pri WTO, potem ko je marca sprožila spor z ZDA, avgusta pa še z Evropsko unijo. Ker se kitajski izvoz povečuje, vse več držav zvišuje ali razmišlja o uvedbi carin na kitajsko blago, da bi preprečile upočasnitev domačega gospodarstva, še piše Bloomberg.

Medtem ko Kitajska s “presežno proizvodnjo” nekaterih ključnih dobrin preplavlja zahodne trge in neti trgovinske spore, pa se njeno domače gospodarstvo spopada z grožnjo deflacije, nepremičninsko krizo, visoko zadolženostjo in šibko potrošnjo.