Nova naložba v Lenartu: pet milijonov in deset znanstvenikov

Novice Forbes Slovenija 19. septembra, 2024 08.54
featured image

Podjetje Interzero Plastics Innovations je v Lenartu odprlo nove prostore. 10 znanstvenikov bo razvijalo recepture za reciklirane materiale iz odpadne plastike po uporabi.

19. septembra, 2024 08.54

V industrijski coni v Lenartu je podjetje Interzero Plastics Innovations odprlo nove laboratorijske prostore. Po besedah direktorice Manice Ulčnik Krump je investicija vredna več kot pet milijonov evrov, samo letos so zanjo namenili 500.000 evrov. V novih prostorih, ki so veliki 1.000 kvadratnih metrov, je trenutno zaposlenih 10 znanstvenikov, poroča STA.

Interzero Plastics Innovations je prva in edina mednarodno akreditirana raziskovalna institucija, specializirana za razvoj inovativnih recikliranih plastičnih materialov v Evropi. Ulčnik Krump je povedala, da razvijajo recepture za reciklirane materiale iz odpadne plastike po uporabi. Drugo področje, ki ga razvijajo, je vrednotenje zelo visoko kontaminiranih odpadkov za področje kemičnega recikliranja, vrednotijo pa tudi materiale na osnovi njihove ponovne uporabe.

Dodala je, da testirajo materiale v skladu z mednarodnimi standardi in ponujajo svetovanje številnim podjetjem, ki iščejo pomoč na področju recikliranja. “Naši naročniki prihajajo prednostno iz gospodarstva, za njih razvijamo materiale, ki imajo primerljive, najpogosteje celo boljše lastnosti kot materiali iz primarnih virov. Vrednotimo tudi embalažo ter preverjamo njihovo reciklabilnost in kompetence,” je povedala.

Interzero Plastics Innovations
V podjetju Interzero Plastics Innovations razvijajo recepture za reciklirane materiale iz odpadne plastike po uporabi (Foto: Jaka Arbutina/ F.A.BOBO)

Ulčnik Krump je dodala, da je spekter uporabe recikliranih materialov, ki jih ustvarjajo, zelo širok. “Iz njih se da narediti vse – od gospodinjskih pripomočkov, izdelkov za šport in prosti čas do embalaže za neposreden ali posreden stik s hrano, reciklirane materiale pa uporabljajo tudi za dizajnersko pohištvo ali nakit,” je povedala. Po poročanju STA je dodala, da je izdelke, narejene iz njihovih materialov, najti v številnih trgovinah, ne samo v Sloveniji, tudi po Evropi.

Ustanovitelj in lastnik skupine Interzero, ki je leta 2016 ustanovil eno od hčerinskih podjetij tudi v Mariboru, Axel Schweizer pa je povedal, da Slovenija s svojim odnosom do trajnosti in varovanja okolja ponuja idealne pogoje za uresničevanje ciljev podjetja. “Naša vizija je svet brez odpadkov in če želimo, da postane resničnost, moramo delati bolje kot doslej,” je povedal Schweizer in pohvalil podjetje, ki po njegovih besedah letno razvije okrog 40 novih receptur za optimalno uporabo recikliranih materialov v proizvodnji.

Odprtja novih prostorov se je udeležila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar.