Nova analiza stavke v ameriškem velikanu: luknja velika že 5 milijard dolarjev

Novice Forbes Slovenija 13. oktobra, 2024 18.43
featured image

Stavka v letalskem proizvajalcu Boeingu traja že en mesec, po novi analizi, ki jo razkriva CNN, pa je škoda povezana s stavko že skoraj pet milijard dolarjev.

13. oktobra, 2024 18.43

Boeing je bil nekoč sinonim za ameriško kakovost, v zadnjem obdobju pa se je znašel v spirali zapletov. Začelo se je z odpadlimi vrati, sledile so novice o slabem vodenju podjetja in povečanem nadzoru regulatorjev, zadnje poglavje pa je stavka 33.000 zaposlenih od 13. septembra naprej, kar je skoraj ustavilo poslovanje letalskega velikana.

Skupni strošek stavke po analizi družbe Anderson Economic Group, ki jo objavlja CNN, je že skoraj pet milijard evrov. Večina izgube je padla na zaposlene in delničarje, in sicer 3,7 milijarde dolarjev. V proizvodnem obratu v Everettu v ameriški zvezni državi Washington ni bilo izdelano niti eno letalo, odkar so člani sindikata Mednarodnega združenja strojnikov in letalskih delavcev (IAM) sprožili prvo stavko v podjetju po 16 letih.

“Dobavitelji, podjetja v okolici Seattla in Boeingove stranke plačujejo del cene. Naše tedenske ocene zdaj vključujejo bistveno večje izgube za druga podjetja na območju Seattla ter izgube za stranke, ki so odvisne od Boeingovih storitev in delov,” je ocenil izvršni direktor podjetja Anderson Economic Group Patrick Anderson.

Izgube Boeingovih dobaviteljev so v prvih štirih tednih znašale 900 milijonov dolarjev, medtem ko so izgube delavcev, ki niso zaposleni pri Boeingu v Seattlu in na katere je stavka vplivala, znašale 102 milijona dolarjev. Boeingove stranke – letalske družbe – prav tako čutijo finančno bolečino, saj so po vsem svetu utrpele za 285 milijonov dolarjev izgub.

“Stroški Boeinga in njegovih delničarjev so vse večji in morda bo podjetje potrebovalo posojilo ali bodo morali izdati delnice, da bodo lahko nadaljevali poslovanje med stavko in težavnim okrevanjem,“ je dejal Anderson.

Napoved odpuščanja

Boeing je v petek napovedal, da bo v naslednjih mesecih odpustil desetino svoje delovne sile – približno 17.000 zaposlenih.

“Naše podjetje je v težkem položaju in težko je preceniti izzive, s katerimi se soočamo skupaj,” je v petek v elektronskem sporočilu zaposlenim dejal izvršni direktor podjetja Boeing Kelly Ortberg.

Možen dogovor?

Pogajanja med Boeingom in stavkajočimi delavci IAM so se prejšnji teden po dveh dneh pogajanj znova prekinila.

“Na žalost sindikat ni resno upošteval naših predlogov,“ je predsednica in izvršna direktorica Boeingovega oddelka za komercialna letala Stephanie Pope v ponedeljek zvečer sporočila zaposlenim. Pope je zahteve sindikata označila za “nesprejemljive”.

Kljub temu da sta strani daleč narazen glede skoraj vseh vprašanj, je predsednik IAM okrožja 751 John Holden v četrtek za CNN dejal, da je “mogoče doseči dogovor”.

“Stavka bo zagotovo vplivala na letošnji ameriški BDP. Prav tako bo imelo posledice na proizvodnjo v letalski in vesoljski industriji. Dlje, kot bo trajala, težje bo ponovno zagnati proizvodnjo in jo pospešiti,“ je dejal.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali? 

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti