Nobelova nagrada ekonomistom, ki so analizirali razlike v razvitosti med državami

Novice Andreja Lončar 14. oktobra, 2024 12.18 > 14. oktobra, 2024 12.52
featured image

Prejemniki nagrade so trije profesorji z Massachusetts Institute of Technology (MIT) ter univerze v Chicagu.

14. oktobra, 2024 12.18 > 14. oktobra, 2024 12.52

Nobelovo nagrado za ekonomijo bodo letos prejeli profesorji Daron Acemoglu, Simon Johnson in James A. Robinson za svoje delo na področju analiz vpliva družbenih institucij na blaginjo držav in posledično na razlike v razvitosti med državami, je danes v Stockholmu sporočila Švedska kraljeva akademija znanosti.

Odbor, ki nagrado za ekonomijo podeljuje od leta 1968, je izbor trojice profesorjev obrazložil z navedbami, da so pojasnili, zakaj “družbe s slabo pravno državo in institucijami, ki izkoriščajo prebivalstvo, ne ustvarjajo rasti ali sprememb na bolje”.

Prejemniki si bodo razdelili denarno nagrado v višini 1 milijona dolarjev (po trenutnem tečaju 0,9 milijona evrov).

Raziskovali, od kod razlike v blaginji

“Ko so Evropejci kolonizirali velike dele sveta, so se institucije v teh družbah spremenile,” je odbor povzel obrazložitev izbora letošnjih nobelovcev. “Medtem ko je bil marsikje namen tega izkoriščati avtohtono prebivalstvo, so drugje postavili temelje za vključujoče politične in gospodarske sisteme. Nagrajenci so pokazali, da je ena od razlag za razlike v blaginji držav v družbenih institucijah, ki so bile uvedene med kolonizacijo,” je v obrazložitvi navedel odbor.

Države, ki so razvile “vključujoče institucije”, so sčasoma postale uspešne, medtem ko so države, ki so razvile “izkoriščevalske institucije”, doživljale vztrajno nizko gospodarsko rast.

Acemoglu, turško-ameriški profesor na Tehnološkem inštitutu v Massachusettsu, in Robinson, britanski profesor na univerzi v Chicagu, sta leta 2012 izdala tudi knjigo z naslovom “Zakaj narodi propadajo”, v kateri dokazujeta, da so nekateri narodi bogatejši od drugih zaradi svojih političnih in gospodarskih institucij.