“Ni stvar v tem, da smo dragi, ključno je razmerje med ceno in kakovostjo”

Novice Forbes Slovenija 1. avgusta, 2024 14.07 > 1. avgusta, 2024 14.08
featured image

"V trizvezdičnih nastanitvah včasih nerealno zvišujejo cene, zato so prazne," pravi direktorica turistične skupnosti Kvarnerja Irena Peršić Živadinov. Na hrvaški obali imajo letos podobno število nočitev kot lani.

1. avgusta, 2024 14.07 > 1. avgusta, 2024 14.08

V hrvaški Istri so do začetka tega tedna zabeležili 2,82 milijona gostov, ki so ustvarili 15,5 milijona nočitev, kar je bilo dva odstotka več kot lani, kažejo podatki turistične skupnosti Istre. Samo v juliju so sprejeli milijon gostov in ustvarili sedem milijonov nočitev, kar je enako kot lani.

Power Women, dogodek, vabilo

Gostje čedalje raje zahajajo v hotele. Podatki kažejo, da imajo hoteli za tri odstotke boljši rezultat kot lani, obisk kampov je ostal na enaki ravni, apartmaji pa so imeli za štiri odstotke manj nočitev, še piše STA.

Podobne rezultate ima Kvarner, kjer so od začetka leta do tega tedna zabeležili več kot 1,7 milijona prihodov in prek devet milijonov nočitev. Apartmaji na letni ravni beležijo štiriodstotni padec, hoteli pa triodstotno rast, je za STA dejala direktorica turistične skupnosti Kvarnerja Irena Peršić Živadinov.

Visoke cene niso nujno previsoke

Med posameznimi mesti je letošnje poletje nekaj manj gostov v Medulinu, pa tudi v Crikvenici in na Krku, ki ga sicer obišče kar 30 odstotkov vseh turistov, ki pridejo v Kvarner.

Peršić Živadinov je izpostavila, da tudi v mestih, kjer je letos manj gostov, beležijo rast v nastanitvah višje kategorije, ponekod celo za petino več kot lani. Število nočitev je po drugi strani upadlo v nastanitvah nižje kategorije.

“Ko govorijo, da smo predragi, ni stvar v tem, da smo dragi, ampak gre za vprašanje razmerja med ceno in kakovostjo. Tam, kjer so cene realne, absolutno ni problema z zapolnitvijo. Petzvezdične nastanitve so ustvarile za sedem odstotkov več nočitev kot lani, v juliju pa celo za osem odstotkov več,” je pojasnila za in poudarila, da se je število nočitev v petzvezdičnih nastanitvah v primerjavi z letom 2019 povečalo celo za 53 odstotkov.

Število nočitev v nastanitvah s štirimi zvezdicami je ostalo na ravni lanskega leta, v namestitvah s tremi zvezdicami pa beležijo do šestodstotni minus. “V trizvezdičnih nastanitvah včasih nerealno zvišujejo cene in tako te ostajajo prazne, apartmaji s štirimi in petimi zvezdicami pa so zapolnjeni,” je ob tem še dejala Peršić Živadinov.

Neupravičene podražitve odvračajo goste

Mediji tudi to poletje izpostavljajo visoke cene gostinskih storitev na Hrvaškem, ki naj bi prispevale k manjšemu obisku na jadranski obali.

“Istra ima več kot tisoč restavracij in vsak lahko oblikuje cene, kot želi. Dejstvo pa je, da bodo vsi tisti s cenami, ki ne upravičujejo kakovosti hrane in storitve, naslednje leto ali že letos imeli upad gostov,” je za STA povedal vodja istrske in kvarnerske turistične skupnosti Denis Ivošević.

Nova pravila za omejevanje turizma

Novi zakon o turizmu hrvaškim mestom in občinam nalaga obveznost sprejemanja načrta upravljanja z destinacijo, podlaga zanj pa je izračun sprejemnih zmogljivosti, torej to, koliko turistov lahko sprejme posamezna destinacija.

Novi zakon občinam in mestom daje možnost:

  • omejitve števila, vrste in kategorije turističnih in gostinskih objektov,
  • prepovedi odpiranja novih apartmajev in gostinskih objektov ter
  • omejevanja števila turistov, ki bivajo na njihovem območju.