Nemško gospodarstvo se bo po oceni vlade letos skrčilo za 0,2 odstotka

Novice Forbes Slovenija 9. oktobra, 2024 15.32
featured image

Vlada v Berlinu upa, da se bo potrošnja gospodinjstev prihodnje leto okrepila, izvoz industrijskih proizvodov pa povečal.

9. oktobra, 2024 15.32

Nemško gospodarstvo se bo letos po najnovejših napovedih tamkajšnje vlade skrčilo za 0,2 odstotka. V prejšnji napovedi je vlada za letos napovedovala 0,3-odstotno rast.

Najnovejša napoved ni presenetljiva, saj so Nemčiji krčenje gospodarstva že napovedali vodilni nemški ekonomski inštituti. Ti so sicer ocenili, da bo padec 0,1-odstoten. Podjetja so zaradi nestabilnega gospodarskega okolja in geopolitičnih razmer previdna, gospodinjstva pa v večji meri varčujejo. Vztrajne visoke obrestne mere medtem zavirajo naložbe, poroča STA.

Gospodarski minister Robert Habeck za leto 2025 napoveduje 1,1-odstotno gospodarsko rast, potem ko je vlada v prejšnji napovedi ocenila, da se bo bruto domači proizvod prihodnje leto okrepil za odstotek. Lani se je nemško gospodarstvo skrčilo za 0,3 odstotka.

Vlada upa, da se bo potrošnja gospodinjstev prihodnje leto okrepila, izvoz industrijskih proizvodov pa povečal. Berlin je ob tem predlagal vrsto stimulacijskih ukrepov, med drugim davčne olajšave, subvencije za elektriko ter spodbude za zaposlovanje, še poroča STA.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali? 

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti