Nemški energetik s 13-milijardno odškodnino v tožbi proti Gazpromu

Novice Forbes Slovenija 13. junija, 2024 09.41
featured image

Nemška energetska družba Uniper, ki jo je morala v 2022 država rešiti iz energetske krize, je dobila arbitražo proti nekdanjemu dobavitelju zemeljskega plina, ruskemu Gazpromu.

13. junija, 2024 09.41

Uniper je v sredo sporočil, da so dosegli prelomno zmago v arbitražnem postopku proti ruskemu plinskemu velikanu Gazpromu. Nekdanji dobavitelj zemeljskega plina, ki je pošiljke Uniperju ustavil po izbruhu vojne v Ukrajini in uvedbi sankcij proti Rusiji, je namreč nemškemu podjetju dolžan 13 milijard evrov.

Takšna je bila razsodba arbitražnega sodišča v Stockholmu 7. junija, pri katerem je Uniper sprožil postopek ob koncu leta 2022. V okviru postopka je Uniper tudi prekinil obstoječe dobavne pogodbe za Gazpromov plin, ki so bile pravno legalne, čeprav plin že približno dve leti ne priteka več, piše Reuters.

Dosojena odškodnina pokriva nedostavljene pošiljke plina od sredine leta 2022 dalje, čeprav so bile pošiljke pogodbeno dogovorjene.

“Ta razsodba zagotavlja pravno jasnost za Uniper. S pravico do odpovedi, ki smo jo prejeli v arbitražni sodbi, prekinjamo pogodbe z Gazprom Exportom,” je v izjavi dejal izvršni direktor Uniperja Michael Lewis.

Glavni izvršni direktor Uniperja Michael Lewis
Glavni izvršni direktor Uniperja Michael Lewis ne verjame, da bo Uniper prejel dosojeno odškodnino (Foto: PROFIMEDIA)

Bo Uniper videl ta denar?

Po navedbah Reutersa je malo verjetno, da bo Gazprom Uniperju izplačal dosojeno odškodnino, kar je potrdil tudi direktor Lewis. Gazprom Export, izvozna veja ruske družbe, je primer uspešno izpodbijal na sodišču v Sankt Petersburgu. Marca je sodišče odločilo, da bo Uniperju dosodilo 14,3 milijarde evrov kazni, če nadaljuje z arbitražo.

Uniper je od leta 2022 v lasti nemške države. Ta je podjetje rešila pred stečajem, ko je bilo zaradi ustavljenih Gazpromovih pošiljk primorano kupovati plin po astronomskih tržnih cenah. Nemško finančno ministrstvo je sporočilo, da niso bili udeleženi v arbitražni postopek in da vlada ni imela vpliva na vodenje podjetja.

Prekinitev pogodb za Uniper pomeni, da ne bo več izpostavljen tveganjem zaradi Rusije. Družba je namreč odpisala svoj delež v projektu plinovoda Severni tok 2 in ruski podružnici Unipro.

Kot smo poročali na Forbes Slovenija, je Uniper konec maja letos sklenil pogodbo s slovenskim podjetjem NGEN, ki izdeluje hranilnike električne energije. NGEN bo za Uniper postavil sistem hranilnikov v Petershagnu, manjšem mestu 60 kilometrov zahodno od Hannovra.