Nemška podjetja manj zaposlujejo: “Če ni naročil, ni potrebe po kadru”

Novice Forbes Slovenija 31. julija, 2024 10.52
featured image

Kazalnik namer zaposlovanja v Nemčiji se je julija znižal za dodatne 0,5 točke. Gre za posledico stagnacije gospodarskega razvoja.

31. julija, 2024 10.52

Zaposlitvene namere nemških podjetij so tudi julija upadle, poroča STA. Kazalnik zaposlovanja se je ta mesec v primerjavi z junijem znižal za 0,5 točke na 95,4 točke, je münchenski ekonomski inštitut Ifo zapisal v poročilu. Podobno je junija v primerjavi z majem padel za 0,4 točke.

“Zaradi stagnacije gospodarskega razvoja namere delodajalcev po zaposlovanju upadajo,” je dejal vodja raziskav pri inštitutu Ifo Klaus Wohlrabe. “Če je naročil manj, potem tudi ni potrebe po dodatnem kadru,” je dodal.

Sveže objavljeni podatki o gospodarski rasti so pokazali, da se je BDP v Nemčiji v drugem četrtletju nepričakovano skrčil za 0,1 odstotka v primerjavi z enakim obdobjem lani, za prav toliko pa tudi na četrtletni ravni. V letni primerjavi se je BDP skrčil že četrtič zapored, v četrtletni primerjavi pa Nemčiji s tokratnim krčenjem znova grozi tehnična recesija. Julijska inflacija pa se je v primerjavi z junijem zvišala za 0,1 odstotka, na 2,3 odstotka.

Power Women, dogodek, vabilo

Številna podjetja razmišljajo o odpuščanju

V proizvodnji se vrednost kazalnika ni spremenila, številna podjetja pa razmišljajo o znižanju števila zaposlenih, so zapisali pri Ifu. Enako velja za trgovino, kjer na poslovanje vpliva zadržanost potrošnikov.

Kljub krizi pa bo po ugotovitvah Ifa še nekaj časa število zaposlenih nespremenjeno ostalo v gradbeništvu. Nove kadre zaposlujejo le še ponudniki storitev, a tudi ti manj kot v preteklih mesecih, še piše STA.