Nemška industrija julija z nepričakovanim pospeškom, a napovedi so slabe

Novice Forbes Slovenija 5. septembra, 2024 16.30 > 5. septembra, 2024 16.31
featured image

V Nemčiji so julija zabeležili nepričakovano povečanje naročil v tovarnah, münchenski inštitut Ifo pa je poslabšal napoved za letošnje gibanje nemškega BDP. Prej je napovedoval 0,4-odstotno rast, zdaj stagnacijo.

5. septembra, 2024 16.30 > 5. septembra, 2024 16.31

Na mesečni ravni so se naročila okrepila za 2,9 odstotka, potem ko so se junija za 4,6 odstotka, je objavil nemški statistični urad Destatis. Analitiki so za julij pričakovali 1,6-odstotni padec, poroča STA.

Brez upoštevanja velikih naročil so se nova naročila julija glede na junij zmanjšala za 0,4 odstotka.

Pospešek so dala predvsem naročila za transportno opremo, kamor sodijo letala, ladje, vlaki in vojaška vozila (brez avtomobilske industrije), ki so poskočila za 86,5 odstotka, medtem ko se je obseg naročil električne opreme okrepil za 18,6 odstotka, je nemške statistike povzela nemška tiskovna agencija dpa.

Padec naročil blaga za široko potrošnjo

Kot so izračunali nemški statistiki, so se nova naročila v sektorju investicijskega blaga povečala za 3,5 odstotka, v sektorju vmesnih dobrin pa za 4,4 odstotka. V primerjavi z junijem pa so se na drugi strani naročila blaga za široko porabo julija zmanjšala za 5,8 odstotka.

Tuja naročila so sicer porasla za 5,1 odstotka, predvsem na račun držav z evrom, kjer so se naročila okrepila za 5,9 odstotka, v državah zunaj evra pa za 4,9 odstotka. Obseg domačih naročil se ni spremenil.

Na letni ravni je bila rast naročil v nemških tovarnah julija 3,7-odstotna (junija 11,2-odstotni padec).

Industrija pripravljena na krčenje

Kot ugotavljajo na Wall Street Journal, bo povečanje naročil v naslednjih mesecih blagodejno vplivalo na nemško proizvodnjo, ki se še vedno trudi postaviti na noge po energetskem šoku.

Podatki o nemški proizvodnji za julij bodo sicer objavljeni v naslednjih dneh, pri čemer ekonomisti po junijskem povečanju nakazujejo na rahel upad. Glede na spremljajočo raziskavo naj bi bil proizvodni sektor še naprej pripravljen na močnejše krčenje, še piše Wall Street Journal.

Ifo napoveduje stagnacijo

Münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo je prav danes objavil napoved, da bo nemški BDP letos stagniral. Pred tem je Nemčiji napovedoval 0,4-odstotno gospodarsko rast. Na inštitutu so znižali tudi napoved rasti za prihodnje leto, in sicer za 0,6 odstotne točke, na 0,9 odstotka. Leta 2026 naj bi se nato nemški BDP okrepil za 1,5 odstotka.

“Nemško gospodarstvo je obtičalo in je v zatišju, medtem ko se druge države vzpenjajo. Imamo strukturno krizo,” je ocenil vodja napovedi pri Ifu Timo Wollmershäuser.