Nemčija v prvem polletju kljub težavam z manjšo luknjo v proračunu kot lani

Novice Forbes Slovenija 27. avgusta, 2024 13.27
featured image

Nemčija je v prvem polletju imela 38,1 milijarde evrov javnofinančnega primanjkljaja, kar je 1,3 milijarde evrov manj kot v enakem obdobju lani. V drugem četrtletju je zabeležila tudi 0,3-odstotno medletno rast BDP.

27. avgusta, 2024 13.27

Nemčija je v prvi polovici letošnjega leta zabeležila 38,1 milijarde evrov javnofinančnega primanjkljaja, kar je 1,8 odstotka nemškega BDP in 1,3 milijarde evrov manj kot v enakem obdobju lani, kažejo prve ocene nemškega statističnega urada Destatis. Ta je ob tem za drugo četrtletje potrdil 0,3-odstotno medletno rast nemškega BDP, v primerjavi s prvim četrtletjem pa 0,1-odstotno krčenje.

Po poročanju STA so državni prihodki med začetkom januarja in koncem junija medletno porasli za 4,7 odstotka na 973,5 milijarde evrov. Odhodki so znašali 1.011,6 milijarde evrov. Državna poraba se je sicer zmanjšala – tudi na račun izteka sheme olajšav, namenjene zajezitvi visokih cen energije.

Levji delež primanjkljaja ustvarila zvezna vlada

Večinski delež primanjkljaja, 24,6 milijarde evrov, je ustvarila zvezna vlada. Je pa zveznim oblastem uspelo primanjkljaj glede na lani znižati za 17,9 milijarde evrov.

Forbes Power Women's Summit, vstopnice

Na drugi strani so zvezne dežele in občine v prvih šestih mesecih letos pridelale 7,2 oziroma 6,4 milijarde evrov primanjkljaja.

Destatis je ob tem danes potrdil, da je nemški bruto domači proizvod (BDP) po sezonsko prilagojenih podatkih v drugem četrtletju letos glede na predhodno trimesečje nazadoval za 0,1 odstotka. Glede na enako četrtletje lani se je okrepil za 0,3 odstotka, še piše STA.