Nemčija v obsežno odpravo ovir za množično zaposlovanje Indijcev

Novice Forbes Slovenija 19. oktobra, 2024 12.48
featured image

V Berlinu bodo sprejeli več kot 30 ukrepov za odpravo birokratskih ovir, povezanih s pridobivanjem dovoljenj.

19. oktobra, 2024 12.48

Nemčija namerava pomanjkanje kvalificirane delovne sile reševati z množičnim zaposlovanjem delavcev iz Indije, je ta teden v Berlinu napovedal nemški minister za delo Hubertus Heil. V ta namen bodo po njegovih besedah sprejeli več kot 30 ukrepov za odpravo birokratskih ovir, povezanih s pridobivanjem dovoljenj, poroča STA.

Heil je opozoril, da se Nemčija sooča z velikim mankom delovne sile, ta ozka grla pa zavirajo rast in napredek države. Minister se boji, da se bodo razmere ob starajoči se družbi brez priseljevanja še poslabšale.

Vsaj mesec novi milijon na trgu dela

“V Indiji pa je stanje ravno nasprotno,” je navedel in pojasnil, da trg dela tam težko absorbira tudi visoko izobražene ljudi. V Indiji se namreč trgu dela po njegovih besedah vsak mesec priključi milijon ljudi, tamkajšnje oblasti zato spodbujajo migracije. “Nemčija v tej luči v Indiji vidi posebej pomembnega partnerja,” je podčrtal Heil.

Kot je napovedal, bo nemško zunanje ministrstvo digitaliziralo izdajanje vizumov, in sicer za Indijo že do konca leta, za druge države pa nekoliko pozneje. S tem želijo v Nemčiji pospešiti zaposlovanje tujcev.

Načrtujejo tudi obsežnejše promoviranje nemškega jezika, hkrati pa okrepiti pomoč Indijcem, ki so že v Nemčiji, pri iskanju dela. Strategijo zaposlovanja Indijcev bodo predstavili na obisku nemških predstavnikov v Indiji prihodnji teden, še poroča STA.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali? 

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti