Nemčija: presenetila rast industrijske proizvodnje, a tveganje recesije ostaja

Novice Forbes Slovenija 8. oktobra, 2024 12.19
featured image

V Nemčiji je avgusta industrijska proizvodnja zrasla bolj od pričakovanj. Kljub temu strokovnjaki opozarjajo pred recesijo v največjem gospodarstvu v območju evra.

8. oktobra, 2024 12.19

Potem ko se je industrijska proizvodnja v Nemčiji julija v mesečni primerjavi po revidiranih podatkih skrčila za 2,9 odstotka, se je avgusta povečala za 2,9 odstotka. Njena rast je presenetila tudi analitike pri družbi FactSet, ki so napovedovali, da bo mesečna rast avgusta 0,8-odstotna, piše STA.

Gonilo rasti je bil močan vzpon v nestanovitni avtomobilski panogi, kjer je proizvodnja poskočila za 19,3 odstotka, potem ko se je julija skrčila za 8,2 odstotka.

Tveganje pred recesijo

Vseeno niti avgustovski pozitivni podatki niso nakazali na industrijsko oživitev. Nemško gospodarsko ministrstvo je opozorilo, da kazalniki razpoloženja ostajajo črnogledi. “Proizvodni sektor bo v Nemčiji po pričakovanjih ostal umirjen,” so dejali.

Upanje, da bo umiritev inflacije spodbudila industrijsko rast, hitro bledi, ministrstvo za gospodarstvo pa naj bi v sredini najnovejši gospodarski napovedi tako tudi zmanjšalo svoje obete za letos. Po poročanju časnika Sueddeutsche, naj bi Berlin napovedal, da se bo letos nemško gospodarstvo skrčilo za 0,2 odstotka, še piše STA.

Da strah pred recesijo ostaja kljub avgustovski rasti industrijske proizvodnje, meni tudi ekonomist družbe ING Carsten Brzeski. “Nemško gospodarstvo se je znašlo v enakem položaju kot pred letom dni: gospodarska rast zaostaja za rastjo v območju z evrom, se pa kaže nekaj znakov skorajšnjega izboljšanja,” je dejal.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali? 

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti