Glavna slovenska trgovinska partnerka ob polletju z manj izvoza in uvoza

Novice Forbes Slovenija 19. avgusta, 2024 11.20
featured image

V letošnjem prvem polletju je nemški izvoz v medletni primerjavi upadel za 1,6 odstotka, uvoz pa za 6,2 odstotka.

19. avgusta, 2024 11.20

Nemška zunanja trgovina je v letošnjem prvem polletju zaostajala za rezultati iz enakega obdobja lani, poroča STA. Po podatkih zveznega statističnega urada iz Wiesbadna sta se v prvih šestih mesecih letos zmanjšala tako izvoz kot uvoz.

Medtem ko je bil izvoz nemškega blaga v prvih šestih mesecih letos z 801,7 milijarde evrov za 1,6 odstotka nižji od lanskega, se je uvoz zmanjšal za 6,2 odstotka na 662,8 milijarde evrov. S tem se je zunanjetrgovinski presežek povečal za 28,7 odstotka na 138,8 milijarde evrov, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Forbes Power Women's Summit, vstopnice

Izvoz najbolj upadel pri strojih in kemičnih izdelkih

Izvoz se je zmanjšal predvsem v velikih gospodarskih panogah. Najpomembnejše nemško izvozno blago v prvi polovici letošnjega leta so bila motorna vozila in deli motornih vozil, vendar je vrednost izvoza v primerjavi z enakim obdobjem lani upadla za 2,4 odstotka. Izvoz strojev in kemičnih izdelkov se je zmanjšal za 4,4 odstotka.

Najpomembnejši kupec nemškega blaga ostajajo ZDA, sledita Francija in Nizozemska. Na strani uvoza je najpomembnejša država Kitajska, ki je v trgovanju z Nemčijo v prvem polletju ustvarila 25,3 milijarde evrov presežka, še piše STA.