Naraščajoče povpraševanje in geopolitične napetosti zapletajo dobavo plina

Novice Forbes Slovenija 4. oktobra, 2024 09.53
featured image

Med največjimi negotovostmi, ki pestijo Evropo. Veljavne pogodbe se iztečejo konec letošnjega leta, kar bi potencialno lahko popolnoma ustavilo rusko dobavo po tej poti.

4. oktobra, 2024 09.53

Naraščajoče povpraševanje po plinu in geopolitične napetosti bi lahko to zimo zapletle njegovo dobavo, v najnovejšem poročilu opozarja Mednarodna agencija za energijo (IEA). Poraba plina bo po napovedih agencije letos dosegla rekordnih 4.200 milijard kubičnih metrov, prihodnje leto naj bi porasla še za 2,3 odstotka, poroča STA.

Kot je v najnovejšem poročilu izpostavila IEA, povpraševanje po plinu narašča zlasti zaradi industrije iz Azije.

Med največjimi negotovostmi, ki pestijo Evropo, je dobava ruskega plina prek Ukrajine, poročilo povzema nemška tiskovna agencija dpa. Veljavne pogodbe se iztečejo konec letošnjega leta, kar bi potencialno lahko popolnoma ustavilo rusko dobavo po tej poti, še navaja IEA in dodaja, da bo morala Evropa v prihodnjih letih povečati uvoz utekočinjenega zemeljskega plina.

“To bi pomenilo dodatni pritisk na globalne zaloge, saj je utekočinjeni zemeljski plin ključen za ohranjanje ravnovesja med ponudbo in povpraševanjem,” sporočilo IEA še povzema dpa.

Ozka grla, ki nastajajo na Rdečem morju in Panamskem prekopu, po navedbah IEA še ne vplivajo na zaloge utekočinjenega zemeljskega plina, še piše STA.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti