Nafta se je v zadnjem tednu podražila za skoraj desetino

Novice Bojana Humar 4. oktobra, 2024 10.53
featured image

Cene te surovine višajo napetosti na Bližnjem vzhodu, še posebej možnost, da bi Izrael napadel naftne objekte v Iranu.

4. oktobra, 2024 10.53

Nafte se zaradi zaostrovanja na Bližnjem vzhodu draži, zlasti po najavi Izraela, da bi lahko kot povračilni ukrep za torkov iranski napad lahko šel nad iransko naftno infrastrukturo.

Za 159-litrski sod zahodnoteksaške nafte z dobavo v novembru je treba trenutno odšteti okoli 74,3 dolarja, kažejo podatki Bloomberga, kar pomeni, da se je cena v zadnjem tednu povečala za devet odstotkov. Za skoraj deset odstotkov so se v zadnjem tednu podražile tudi decembrske terminske pogodbe za nafto brent, trenutno je treba za sod odšteti 78,2 dolarja.

Koliko nafte lahko s trga odnese izraelski napad

Bližnji vzhod pomeni približno tretjino svetovne oskrbe s surovo nafto. Iran je v zadnjih mesecih črpal približno 3,3 milijona sodov surove nafte na dan, s čimer je postal tretji največji proizvajalec v Organizaciji držav izvoznic nafte OPEC, poroča Bloomberg.

Pri družbi Citigroup so ocenili, da bi lahko obsežnejši izraelski napad na iranske zmogljivosti s trga lahko odnesel 1,5 milijona sodov dnevne ponudbe. Če bi Izrael prizadel manjšo infrastrukturo, bi bila lahko izguba od 300 do 450 tisoč sodov.

Spet vroča Hormuška ožina

Na drugi strani se omenja, da bi Teheran lahko oviral oskrbovalne poti, vključno s ključno Hormuško ožino, ki povezuje zajetna nahajališča nafte in plina v Perzijskem zalivu s svetovnimi trgi. Skozi to ožino se steka okoli petina svetovne nafte in plina.

Spomnimo, ob konfliktu med Izraelom in Iranom aprila letos, ko je Iran izvedel prvi neposredni iranski napad na izraelsko ozemlje kot odgovor na izraelsko bombardiranje iranske ambasade v Damasku 1. aprila, je Iran omenil možnost zaprtja ožine. Tovrstne grožnje so sicer pogosta taktika Irana v sporih z ZDA ali širšo mednarodno skupnostjo, a jih doslej ni uresničil.

Pri družbi Clearview Energy Partners ocenjujejo, da bi lahko prekinitev pretoka skozi to ožino nafto podražila za 13 do 28 dolarjev na sod. Spet drugi so skeptični glede verjetnosti večjih motenj na trgu. Izraelski napad na iranske naftne objekte bi bil po mnenju družbe ANZ Group Holdings „najmanj verjetna“ možnost, še poroča Bloomberg.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali? 

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti