Na vrata modnih velikanov je potrkala italijanska policija

Novice Forbes Slovenija 17. julija, 2024 12.27 > 17. julija, 2024 12.29
featured image

Zaradi domnevnih nepoštenih poslovnih praks so se na sedežih modnih velikanov Giorgio Armani in Christian Dior oglasili pristojni organi.

17. julija, 2024 12.27 > 17. julija, 2024 12.29

V podjetjih Giorgio Armani in Christian Dior naj bi sodelovali z dobavitelji, ki preobremenjujejo in nezadostno plačujejo svojo delovno silo. Zaradi očitkov so se na sedežih italijanskih modnih velikanov danes oglasili pristojni organi, poroča STA.

Kot sta sporočila italijanski organ za varstvo konkurence AGCM in finančna policija Guardia di Finanza, sta modna velikana v nekaterih primerih “morda uporabljala blago iz delavnic, v katerih so bili zaposleni delavci, ki so prejemali neustrezne plače.”

Zaposleni v teh delavnicah naj bi domnevno delali tudi več ur, kot je zakonsko dovoljeno. Prav tako naj bi delo potekalo v neustreznih zdravstvenih in varnostnih razmerah.

Očitki prihajajo malo po tem, ko so v javnost prišli dokumenti obsežne kriminalistične preiskave o sumu izkoriščanju delavcev. O tem, da italijanska luksuzna velikana plačata le majhen znesek za izdelavo torbic, ki jih nato prodajata za več tisoč evrov, smo pisali v članku Torbico izdelajo za drobiž, v prestižnih trgovinah pa prodajajo za več tisočakov.

“Podjetji morda podajali neresnične izjave”

Nadzorni organ po navedbah STA preiskuje še morebitne kršitve zakonodaje zaradi načina promocije ter prodaje oblačil in dodatkov v nekaterih podjetjih iz skupin Armani in Dior.

“V obeh primerih sta podjetji morda podali neresnične izjave o svoji etiki in družbeni odgovornosti, zlasti v zvezi z delovnimi pogoji in spoštovanjem zakonodaje s strani svojih dobaviteljev,” so sporočili iz AGCM.