Na letališču Charleroi zaradi stavke odpovedali vse lete

Novice Forbes Slovenija 12. septembra, 2024 15.44
featured image

Na letališču Charleroi v Bruslju so zaradi stavke zaposlenih odpovedali vse današnje lete. Prizadetih je okoli 200 letov in 30.000 potnikov, poroča portal Politico.

12. septembra, 2024 15.44

Vodstvo letališča Charleroi je nad stavko zaposlenih presenečeno, saj so sindikati 4. septembra pozvali k stavki od 19. septembra naprej. V sredo so za danes sicer napovedali stavko, vendar je zvečer belgijski sindikat CNE sporočil, da predstavniki delavcev niso podali uradnega poziva k akciji.

Zaposleni si prizadevajo za izboljšanje delovnih pogojev, predstavniki sindikata pa so bili kritični tudi glede “agresivne politike vodstva” letališča, poročanje portala Politico povzema STA.

Operativno zmogljivost letališča so preventivno zmanjšali na 15 odstotkov, vendar danes zjutraj niso mogli vkrcati potnikov na letala. Iz voznega reda letališča je razvidno, da sta bila dva leta preusmerjena na letališče Liege, preostali pa so bili odpovedani.

Letališče Bruselj South Charleroi je mednarodno letališče v mestu Charleroi, približno 50 kilometrov južno od Bruslja in je nizkocenovna alternativa Letališču Bruselj, je navedeno na spletni strani ljubljanskega letališča. Charleroi porabljata predvsem nizkocenovni letalski družbi Ryanair in Wizz Air, nekaj letov pa opravita tudi družbi Air Corsica in Pegasus.

Nekateri potniki so obtičali na letališču. (Foto: PROFIMEDIA)

Lani je prek letališča potovalo skoraj 9,4 milijona potnikov, s čimer je to drugo najbolj obremenjeno belgijsko letališče, še poroča Politico.