Na dveh fakultetah po desetih letih že menjavajo fasado. Kaj je šlo narobe

Novice Marko Rabuza 7. oktobra, 2024 05.30 > 6. oktobra, 2024 19.17
featured image

Keramične plošče s fasade so začele odpadati, sanacija pa poteka v okviru garancije.

7. oktobra, 2024 05.30 > 6. oktobra, 2024 19.17

Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo (FKKT) in računalništvo (FRI) na ljubljanskem Brdu sta med najnovejšimi pridobitvami Univerze v Ljubljani.

Ob Večni poti, pri živalskem vrtu, so temeljni kamen za njuno gradnjo položili leta 2012, junija dve leti pozneje pa so slavnostno odprli prostore. S skupno 81,6 milijona evrov je bila do takrat najvišja investicija v zgodovini Univerze v Ljubljani, za gradnjo so prejeli 46,4 milijona evropskih evrov.

Celoten kompleks je sestavljen iz treh stavb – ob dveh glavnih, kjer so študijski prostori in laboratoriji, je še vmesna steklena povezovalna stavba.

A po desetih letih okoli obeh fakultet že potekajo obnovitvena dela, stavbo obdajajo gradbeni odri. Razlog je v dalj časa trajajočih težavah s fasado, s katere so že nekaj časa odpadale plošče. Zdaj so fasadi obeh fakultet olupili, po novem bosta imeli drugačno zunanjo podobo.

“Pojavile so se težave z zatekanjem vode v fasadni sloj, kar je vodilo do odpadanja posamičnih keramičnih ploščic, še posebej po zimskih obdobjih,” vzroke za dela pojasnjujejo na fakultetah.

Začetne težave je izvajalec najprej večkrat sproti odpravljal, vseeno pa to ni rešilo težav, saj je še vedno prihajalo do zamakanja. Zato so se odločili za celovito sanacijo fasade.

“S fasade bodo odstranili ploščice in zamenjali izolacijski sloj,” novo izvedbo predstavljajo na FKKT in FRI. Fasada po novem ne bo več iz keramike, ampak bodo s soglasjem projektanta izvedli klasično fasado. Vse stroške nosi izvajalec, saj sta fakulteti uveljavljali garancijo.

Izvajalec fasade že propadel

Izvajalec sanacije je gradbeno podjetje Pomgrad, ki je v konzorciju skupaj z Begradom in IMP gradil fakulteti. V Pomgradu na vprašanje, kako so se težave pojavile tako hitro in ali je bila težava v izvedbi oziroma izbiri fasadne prevleke, odgovarjajo, da so bili za fasado odgovorni v novomeškem gradbincu Begradu, ta je že pred leti šel v stečaj.

“Družba Pomgrad zato kot solidarni izvajalec v okviru garancijske dobe izvaja potrebna sanacijska dela,” je v odgovoru navedel član uprave Pomgrada Kristian Ravnič.

Še dve fakulteti na Brdo

Kampus Brdo, v bližini Tehnološkega parka, bo v prihodnjih letih bogatejši še za dve fakulteti. FKKT in FRI ter oddelku Biotehniške fakultete se bosta ob Poti spominov in tovarištva pridružili še fakulteti za farmacijo in strojništvo. Ministrstvo za naravne vire in prostor je izdalo gradbeno dovoljenje, gradnjo naj bi začeli prihodnje leto.

Na arhitekturnem natečaju za fakulteto za strojništvo je zmagala ideja arhitektov Sadar + Vuga, za fakulteto za strojništvo pa so izbrali rešitev Atelierarhitekti in Arhema.

Po ocenah izbranih arhitektov iz leta 2020 znaša skupna ocenjena vrednost gradbeno-obrtniških in inštalacijskih del dobrih 106 milijonov evrov skupaj z DDV, torej 53 milijonov evrov za eno novogradnjo. Končna cena bo verjetno višja, saj so se v zadnjih štirih letih gradbena dela podražila.

Novi fakulteti
Na Brdu bodo zgradili še fakulteti za strojništvo in farmacijo (Foto: ZAPS)

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali? 

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti