Musk s tožbo nad skupino podjetij zaradi domnevnega bojkota omrežja X

Novice Forbes Slovenija 7. avgusta, 2024 07.57
featured image

Družba X Elona Muska toži skupino večjih podjetij, ker naj bi se nezakonito dogovarjala za bojkot spletne strani. Obtožuje jih, da so X prikrajšali za oglaševalski denar.

7. avgusta, 2024 07.57

Družba X v tožbi očita živilskima velikanoma Unilever in Mars, zasebnemu zdravstvenemu podjetju CVS Health in podjetju za obnovljive vire energije Orsted – skupaj z združenjem World Federation of Advertisers (WFA) – da so podjetje Elona Muska prikrajšali za milijarde dolarjev oglaševalskih prihodkov.

Tožba se nanaša na obdobje leta 2022, ko je Musk kupil družbo X, takrat znano kot Twitter, prihodki od oglaševanja pa so se zmanjšali za več kot polovico. Nekatera podjetja so bila namreč previdna pri oglaševanju na platformi zaradi pomislekov, da njen novi lastnik ni dovolj zavzet za odstranjevanje škodljivih vsebin.

Glavna izvršna direktorica družbe X Linda Yacarino je dejala, da so ljudje tisti, ki so oškodovani, če je trg idej omejen. “Nobena majhna skupina ljudi ne bi smela imeti monopola nad tem, kaj je lahko monetizirano,” je dodala.

Musk pa je tvitnil: “Dve leti smo skušali biti prijazni, a smo dobili le prazne besede. To je zdaj vojna.”

Strokovnjaki sicer menijo, da jim s tožbo ne bo uspelo. Bill Baer, ki je bil v času Baracka Obame desna roka generalnega državnega tožilca na oddelku za varstvo konkurence ministrstva za pravosodje, je za BBC dejal, da je splošno pravilo, da politično motiviran bojkot ni kršitev protimonopolnih pravil.

Pritrjuje mu tudi profesorica Rebecca Haw Allensworth z univerze Vanderbilt, ki je dodala, da je bil bojkot izražanje stališča do politik družbe X. “To pa ščiti prvi amandma ustave,” je še pojasnila.

Tudi če bo tožba uspešna, X ne bo mogel prisiliti podjetij, da kupijo oglaševalski prostor na platformi. Družba X sicer zahteva nedoločeno odškodnino in sodno odredbo o “prepovedi nadaljnjih prizadevanj za zaroto, s katero bi preprečili oglaševanje na njihovi platformi”.