Mesec bi ukrepal proti Hrvaški, kako mu odgovarjajo v Zagrebu

Novice Forbes Slovenija 23. avgusta, 2024 14.39
featured image

Hrvaško finančno ministrstvo in Hrvaško združenje delodajalcev mlačno na predlog ministra za delo Mesca, da Slovenija pri vprašanju napotenih delavcev proti Hrvaški uporabi enaka pravna sredstva, kot jih je Avstrija proti Sloveniji.

23. avgusta, 2024 14.39

Vse več slovenskih podjetij zaradi dviga stroška za napotene delavce v tujino omenja možnost selitve poslovanja na Hrvaško. Z letošnjim letom je namreč prenehal veljati drugi odstavek 144. člena zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2), ki je omogočal, da je bil za napotene delavce dodatek za delo v tujini razbremenjen plačila prispevkov.

Od tega leta dalje pa delodajalci v zasebnem sektorju plačujejo tako prispevke kot dohodnino za celotno bruto plačo (delodajalci v javnem sektorju dohodnine za dodatek v tujini ne plačujejo). To naj bi delodajalcem, ki zaposlene pošiljajo v tujino, močno dvignilo strošek dela.

Pretnje ministra Mesca

Pred dnevi je, kot smo poročali, minister za delo Luka Mesec zato predlagal postopke zoper Hrvaško. V izjavi za STA je spomnil, da je Slovenija zakonodajo spremenila tudi zato, da se je izognila postopku pred Sodiščem EU zaradi izkrivljanja konkurence na notranjem trgu in nedovoljene državne pomoči podjetjem, ki napotujejo delavce v tujino. Postopek je terjala Avstrija.

Ker se slovenska podjetja selijo na Hrvaško, kjer ravnajo tako, kot je pred spremembami zakonodaje ravnala Slovenija, Mesec predlaga, da Slovenija proti Hrvaški uporabi enaka pravna sredstva, kot jih je Avstrija proti Sloveniji. 

Forbes Power Women's Summit, vstopnice

Hrvaško ministrstvo: Nimamo komentarja

Forbes Hrvaška se je za komentar obrnil na hrvaško ministrstvo za finance in Hrvaško združenje delodajalcev (HUP). Za komentar so najprej prosili hrvaško ministrstvo za delo, ki ga vodi Marin Piletić, a so jih napotili na ministrstvo za finance. Po dveh dneh so jim s tega uradno odgovorili, da nimajo komentarja.

Kakšno je njihovo stališče do napovedi ministra Meseca, so vprašali tudi HUP. Od tega so, tako Forbes Hrvaška, prejeli “zelo splošen odgovor”. V združenju ocenjujejo, da je hrvaška davčna obravnava dela delavcev, poslanih na tuje trge, kakovostna in da je s tem zagotovljena konkurenčnost hrvaških izvoznikov. Povedano drugače, delodajalci bi težko sprejeli zakonske rešitve, ki bi povečale stroške podjetjem, ki delavce pošiljajo na tuje trge.

Kot so za hrvaški Forbes še poudarili v HUP, je “davčna razbremenitev dela ključna za krepitev konkurenčnosti hrvaškega gospodarstva ter podjetij na domačem in tujih trgih, kazalniki, ki kažejo na rast konkurenčnosti hrvaških podjetij, pa to potrjujejo”.