Menjave v Jadroliniji po hudi nesreči: odhaja tehnični direktor

Novice Forbes Slovenija 4. septembra, 2024 10.53
featured image

Po hudi nesreči in okvarah trajektov na Hrvaškem so razrešili tehničnega direktorja Jadrolinije. V sindikatu pomorščakov Hrvaške so odločitev pozdravili, a opozorili, da se krivda s tem prenaša na nižje ravni.

4. septembra, 2024 10.53

V hrvaškem državnem podjetju Jadrolinija so po vrsti težav in nedavni nesreči, v kateri so življenje izgubili trije člani posadke, razrešili izvršnega direktorja za tehnične in operativne zadeve Egona Matešića, je prva poročala hrvaška javna radiotelevizija HRT. V Neodvisnem sindikatu pomorščakov potniških ladij Hrvaške so odločitev vodstva pozdravili.

Po poročanju STA so v sindikatu dejali, da tudi sami že dolgo opozarjajo tehnično službo na nedelovanje sistemov, slabo vzdrževanje ladij in preobremenjenost pomorščakov. Obenem so opozorili, da se je krivda z razrešitvijo Matešića le prenesla na nižje ravni, kar pa so tudi pričakovali.

V odprtem pismu, ki so ga iz sindikata naslovili na pomorščake Jadrolinije, so še zapisali: “Priča smo številnim medijskim člankom in izjavam, v katerih se skuša krivce za [nedavne] dogodke iskati med vami, torej se vso krivdo skuša zvaliti na najnižje možne ravni odločanja v podjetju.”

Jadrolinija se je v zadnjih tednih spopadala z vrsto težav, zaradi katerih je takojšnja pojasnila od vlade in vodstva podjetja zahteval tudi hrvaški predsednik Zoran Milanović.

Pred tremi tedni so na Malem Lošinju v nesreči trajekta Lastovo zaradi padca vstopne ploščadi umrli trije člani posadke, eden pa je bil huje poškodovan.

Sredi avgusta se je pripetila okvara na rampi trajekta Tin Ujević, konec julija pa se je na poti od Splita proti otoku Korčula pokvaril trajekt Oliver, ki je nato nekaj ur stal na morju. Zadnji incident se je zgodil v soboto, ko je med vplutjem v pristanišče na otoku Brač padla vstopna ploščad trajekta Mljet, še piše STA.