Med največjimi proizvajalci jaht prevladujejo naši zahodni sosedi

Novice Forbes Slovenija 6. septembra, 2024 09.46
featured image

Največji prihodek med proizvajalci čolnov in jaht je lani imel italijanski Fincantieri, sledita mu ameriški Brunswick Boat Group in nemški Lürssen.

6. septembra, 2024 09.46

SI Yachts je razvrstil proizvajalce čolnov in jaht glede na njihov prihodek v letu 2023 in izračunal, koliko so zaslužili na sekundo. Na vrhu lestvice je italijanski ladjedelec Fincantieri iz Trsta, ki je lani ustvaril 8,42 milijarde dolarjev, seznam povzema Forbes Hrvaška.

Italijansko podjetje ima v lasti 18 ladjedelnic, prek norveškega Varda pa-++ tudi reško podjetje Vard Design Liburna. V njihovih ladjedelnicah sta bili zgrajeni tudi dve od 15 največjih jaht na svetu. To sta 133-metrska Serene in 140-metrska Ocean Victory.

Na drugem mestu je ameriški Brunswick Boat Group s 6,4 milijarde dolarjev prihodkov v letu 2023. Ta ima med drugim v lasti priznane izvenkrmne motorje Mercury in 19 znamk plovil.

Nemci zgradili drugo največjo jahto na svetu

Nemški proizvajalec Lürssen, ki dominira v svetu mega jaht, je na tretjem mestu. V lasti imajo tri ladjedelnice v Bremnu, Rendsburgu in Hamburgu. Po podatkih iz leta 2021 je 13 od 25 največjih jaht zgradil Lürssen. Največja med njimi je Azzam, dolga 180 metrov, ki je tudi druga največja na svetu. Lürssenov lanski prihodek je znašal dve milijardi dolarjev.

Nemški ladjedelec je že nekaj časa tudi na Hrvaškem. V regiji je večinski lastnik hotela Liburnia Riviera, prevzel je tudi toplice Sveti Martin v Medžimurju, v sodelovanju z ACI pa gradi marino Porto Baroš na Reki.

V prvi deseterici štirje italijanski ladjedelci

Na četrtem mestu je z 1,93 milijarde dolarjev prihodkov francoska skupina Beneteau, ki proizvaja jahte in jadrnice. Na petem je Azimut Yachts, še en italijanski proizvajalec, ki je na letošnjem Dalmatia Boat Showu razstavil drugo najdražjo jahto. Njegovi prihodki so lani znašali 1,42 milijarde dolarjev.

Šesto mesto je zasedel italijanski Ferretti Group z 1,2 milijarde, sledijo pa ameriški Malibu Boats (1,04 milijarde dolarjev), italijanski Sanlorenzo (918,8 milijona dolarjev) in japonska Yamaha (911,9 milijona dolarjev). V prvo deseterico se je uvrstil še ameriški Sea Ray z 850 milijonov dolarjev prihodkov v letu 2023.

Spodaj objavljamo prvih deset na seznamu največjih proizvajalcev čolnov in jaht.