Marta Kos Evropskemu parlamentu prijavila milijon prihrankov in svetovanje Uefi

Novice Forbes Slovenija 3. oktobra, 2024 16.35
featured image

Bruseljski Politico izpostavlja obsežni nepremičninski portfelj grškega kandidata ter svetovalni podjetji slovenske in portugalske kandidatke za komisarja.

3. oktobra, 2024 16.35

Odbor Evropskega parlamenta za pravne zadeve (Juri) je začel preverjanje izjav kandidatov za komisarje o interesih. Ocena odbora Juri, da pri kandidatu ne obstaja konflikt interesov, je predpogoj za vsebinsko zaslišanje pred pristojnim parlamentarnim odborom.

Bruseljski Politico je pridobil izjave vseh komisarskih kandidatov, jih podrobno pregledal in poiskal najzanimivejše podrobnosti. Znakov, da bi kdo storil kaj nezakonitega, Politico ni našel, izpostavlja pa obsežni nepremičninski portfelj grškega kandidata ter svetovalni podjetji slovenske in portugalske kandidatke.

Nepremičninski magnat

Najbolj impresiven seznam nepremičnin ima grški kandidat Apostolos Cicikostas, ki je kandidat za komisarja za transport in turizem. Deloma ali v celoti si lasti 16 stanovanj, 655.463 kvadratnih metrov zemljišč, šest trgovin ter več garaž in skladišč po vsej Grčiji.

Eden izmed grških uradnikov je za Politico povedal, da je Cicikostasova družina med največjimi posestniki in eden najbogatejših v severni Grčiji. Politik je prijavil tudi več kot 200 tisoč evrov delnic v različnih podjetjih, za eno izmed kmetij pa je prejel tudi evropska sredstva.

Več nepremičnin ima tudi italijanski kandidat Raffaele Fitto, ki je lastnik sedmih stanovanj, v treh pa ima delež. Poleg tega ima tudi zemljišče, dve garaži in klet. Politik iz skrajno desne stranke Giorgie Meloni ima v lasti še 15 odstotkov lekarne v Brindisiju, vrednost tega pa je ocenil na 150.000 evrov. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen ga je predlagala za podpredsednika za kohezijo in reforme. 

Tudi kandidatka iz Bolgarije Ekaterina Zaharieva je očitno obogatela z nepremičninami. Leta 2008 je v Grčiji kupila 6.850 kvadratnih metrov veliko zemljišče s počitniško hišo in stanovanje v Sofiji. Med letoma 2016 in 2018 pa je kupila še dve hiši in zemljišča v Bolgariji.

Milijonski prihranki in svetovanje Uefi

Med kandidati za komisarje po pisanju Politica izstopa tudi Marta Kos, ki je prijavila, da ima približno milijon evrov prihrankov. V preteklosti je Kos kot svetovalka delala v bruseljskem lobističnem podjetju Kreab. V Švici pa je imela prijavljeno tudi lastno butično svetovalno podjetje. Čeprav je dejala, da se nima za lobistko, je med svojimi strankami naštela tudi evropsko nogometno zvezo (UEFA). 

V izjavi, ki jo je pregledal Politico, pa Kos ni navedla, da je njen mož Henri Getaz nekdanji generalni sekretar Evropskega združenja za prosto trgovino (EFTA).

Na Politicovo prošnjo za odziv ni odgovorila.

Portugalka ni razkrila svetovalnega podjetja

Pozornost Politica so pritegnile tudi svetovalne aktivnosti Portugalke Marie Luis Albuquerque. V preteklosti je namreč pogosto prehajala med zasebnim sektorjem in ključnimi vladnimi položaji, Albuquerque tega v svoji izjavi ni skrivala. Izpustila pa je podrobnosti o lastniški strukturi in prihodkih svojega svetovalnega podjetja Roundatmosphere.

Skopi podatki nekaterih kandidatov

Politico poudarja, da več komisarskih kandidatov medtem v izjavah o interesih ni razkrilo prav veliko podrobnosti o svojem premoženju. Med temi so izpostavili francoskega kandidata Stephana Sejourneja, estonsko kandidatko Kajo Kallas ter člana obstoječe komisije Maroša Šefčoviča in Valdisa Dombrovskisa. Slednji je pojasnil, da so podatki o njegovem premoženju in interesih javni, odkar je pred desetimi leti postal član Evropske komisije.

Odbor Evropskega parlamenta za pravne zadeve (Juri) od 23 komisarskih kandidatov, vključno z Marto Kos, zahteva dodatna pojasnila v zvezi z njihovimi izjavami o interesih, ki jih je obravnaval danes dopoldne. Vprašanja naj bi prejeli v prihodnjih dneh, odbor pa naj bi se znova sestal prihodnji teden, portal Politico povzema STA.