Luka Mesec podprl sindikat: Vodstvo Pošte naj prisluhne delavcem

Novice Kaja Stepančič 2. avgusta, 2024 12.08
featured image

Minister za delo Luka Mesec odgovarja na pismo sindikata Pošte Slovenije, v katerem so zaprosili za njegovo podporo v zvezi z zagotavljanjem varnega in zdravega delovnega okolja.

2. avgusta, 2024 12.08

Minister za delo Luka Mesec je podprl sindikat Pošte Slovenije, ki je v zadnjem letu neuspešno pozival vodstvo Pošte k zagotavljanju dodatnih ukrepov za delo v visokih temperaturah.

Sindikat je v pismu, ki ga je naslovil na ministrstvo in inšpektorat za delo, navedel, da vodstvo leto dni odlaša s posodobitvijo navodil pri delu, in ministrstvo prosil za pomoč. Vodstvo Pošte Slovenije pa je včeraj za Forbes Slovenija pojasnilo, da veliko ukrepov že imajo in da niso zabeležili povečanja števila zdravstvenih težav zaradi vročine.

“Podpiram Sindikat delavcev prometa in zvez Slovenije (SDPZ) pri njihovih prizadevanjih za izboljšanje pogojev dela v času vročine in hkrati pozivam Pošto Slovenije, da vendarle prisluhne njihovim delavkam in delavcem, ki so ravno v teh dneh izpostavljeni tveganjem zaradi vročinskih valov. Zagotavljanje varnega in zdravega delovnega okolja je zakonska obveza za vse panoge in poklice, že danes,” je v izjavi za javnost med drugim zapisal Mesec.

Power Women, dogodek, vabilo

Vse več smrti zaradi vročine

Ministrstvo je v izjavi navedlo še podatek iz julijskega poročila Mednarodne organizacije dela (ILO), da je v Evropi samo med letoma 2000 in 2020 število smrti, ki jih pripisujejo prekomerni vročini, naraslo za 50 odstotkov.

Najnovejše študije v tem poročilu ugotavljajo, da je tveganje za poškodbe pri delu med vročinskimi valovi večje za 17,4 odstotka. Drugo letošnje poročilo ILO pa ugotavlja, da je na svetu vsako leto visokim temperaturam izpostavljenih 71 odstotkov delavcev, kar vodi tudi v poškodbe in smrti, je še zapisalo naše ministrstvo.